1.alkohole, kwasy karboksylowe, estry, aminy, amidy, ketony, aldehydy, fenole. 2. alkohole-OH hydroksylowa, kw. karboksylowe- COOH- karboksylowa, estry-COO-estrowa, aminy- to zależy ilo rzędowa jest amina( ile atomow wodoru zostało podmienionych), amidy-CONH2, ketony-CO-ketonowa, aldehydy-COH-aldehydowa. 3.CH3OH-metanol, C2H5OH-etanol, C3H7OH-propanol, C4H9OH-butanol HCOOH-kwas metanowy, mrówkowy CH3COOH-kwas etanowy, octowy C2H5COOH-kwas propanowy, propionowy C3H7COOH-kwas butanowy, masłowy 4.Właściwości: ciecz bezbarwna, gęsta, nietoksyczna, o słodkim smaku gęstość (w 15 C) – 1,26 g/cm³ masa molowa 92,09 g/mol temperatura wrzenia to 290 C, która jest bardzo blisko temperatury dekompozycji termicznej (295 C) miesza się z wodą i innymi alkoholami alifatycznymi we wszystkich proporcjach spala się w powietrzu jasnożółtym, kopcącym płomieniem ma właściwości higroskopijne Zastosowanie: w przemyśle: farmaceutycznym, spożywczym, kosmetycznym i skórzanym wykorzystywana jest do produkcji: materiałów wybuchowych, barwników, płynów hamulcowych i chłodniczych
1. Jakie związki zaliczamy do pochodnych węglowodorów (alkohole, kwasy organiczne karboksylowe )
2. Budowa pochodnych węglowodorów - grupa węglowodorowa, grupy funkcyjne oraz ich nazwy.
3. Wzory pierwszych czterech alkoholi i kwasów organicznych oraz ich nazwy (systematyczne i zwyczajowe - dla kwasów ).
4. Gliceryna jako alkohol polihydroksylowy - właściwości i zastosowanie.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź