1) Fermentacja alkoholowa.C6H12O6 -----drożdże ---> 2C2H5OH + 2CO2. W wyniku fermentacji alkoholowej glukozy powstaje alkohol etylowy (etanol) oraz dwutlenek węgla (tlenek węgla IV). Powstaje ona po dodaniu do glukozy drożdży 2) Próba Tollensa - inaczej próba lustra srebrowego. Pozwala ona na wykrywanie aldehydów. Gdy proba jest zakonczona z wynikiem pozytywnym to na ściankach probowki osadza sie srebro. Próba Tollensa jest prowadzona w lekko zasadowym środowisku, w którym ketozy ulegają epimeryzacji do aldoz, dzięki czemu metodą tą można wykrywać też cukry nie zawierające początkowo grup aldehydowych. Przykładem jest fruktoza (ketoza), przekształcająca się w trakcie próby w aldozy: glukozę i mannozę. Jednym z niewielu cukrów, które nie dają pozytywnego wyniku próby Tollensa jest sacharoza.Do wykonania próby Tollensa wykorzystuje się odczynnik Tollensa, czyli roztwór zawierający jony diaminasrebra(I) [Ag(NH3)2]+. Odczynnik Tollensa otrzymuje się, dodając wody amoniakalnej do roztworu azotanu srebra. W pierwszym etapie wytrąca się brunatny osad tlenku srebra(I):2AgNO3 + 2NH3 + H2O → Ag2O↓ + 2NH4NO3Osad ten roztwarza się w nadmiarze amoniaku:Ag2O + 4NH3 + H2O → 2[Ag(NH3)2]+ + 2OH−Powstaje jon kompleksowy diaminasrebra(I) ([Ag(NH3)2]+). Roztworu tego nie wolno przechowywać, ze względu na powstawanie tzw.srebra piorunującego o właściwościach wybuchowych. Wszystko jest dobrze, bo pani na lekcji nam tak dyktowała do zeszytu:)
1. na czym polega fermentacja alkoholowa glukozy ? 2-3 zdania
2. co to jest próba Tollensa ?
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź