PILNE. NA JUŻ! 1.Co to są tłuszcze? 2.Jaki odczyn mają wodne roztwory mydeł? 3.Co to jest emulsja i podaj 3 przykłady? 4.Wstaw P/F a)Emulsja typu W/O najczęściej jest wykorzystywany w kremach nawilżających. b)Część fragmentu substancji powierzchniow

PILNE. NA JUŻ! 1.Co to są tłuszcze? 2.Jaki odczyn mają wodne roztwory mydeł? 3.Co to jest emulsja i podaj 3 przykłady? 4.Wstaw P/F a)Emulsja typu W/O najczęściej jest wykorzystywany w kremach nawilżających. b)Część fragmentu substancji powierzchniowo czynnej zwaną główką nazywamy hydrofobową. c)Mydło można otrzymać tylko w reakcji zobojętniania. d) Mydła ulegają w wodzie reakcji hydrolizy. 5.Zapisz równania reakcji otrzymywania mydła-stearynianu sodu a)z kwasu tłuszczowego b)tłuszczu 6.Co to jest woda miękka i omów jak zachowuje się mydło (oleinian potasu) w wodzie miękkiej. 7.Oblicz masę fazy oleinowej, jaką zawiera 300g kremu nawilżającego,wiedząc, że w tym kosmetyku jest 25% oleju. Oblicz stosunek masowy fazy olejowej do fazy wodnej.
Odpowiedź

1. Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. 2. Zasady 3. Emulsja – dwufazowy układ dyspersyjny dwóch niemieszających się wzajemnie cieczy, polarnej i niepolarnej. Przykłady: mleko, śmietana, majonez, kremy (np. do rąk), ketchup, szampony, farby emulsyjne, płyn do mycia naczyń

Dodaj swoją odpowiedź