1.Błonnik zawarty w pokarmie pełni w organizmie człowieka rolę a)substancji odżywczej dostarczającej glukozy b)substancji pobudzającej ruch perystaltyczny c)substancji dostrczającej cukry d)zadnej z wymienionych 2.Pokarmy bogate w błonnik to a)ry
1.Błonnik zawarty w pokarmie pełni w organizmie człowieka rolę
a)substancji odżywczej dostarczającej glukozy
b)substancji pobudzającej ruch perystaltyczny
c)substancji dostrczającej cukry
d)zadnej z wymienionych
2.Pokarmy bogate w błonnik to
a)ryby,sery,marchew
b)chleb razowy, masło , ziemniaki
c)pieczywo pełno ziarniste , warzywa , owoce
d)szynka marchew , chleb razowy
3.Funcja zółci jest
a)twawienie białek
b)emulgowanie tłuszczów
c) aktywacja grczołó żołądka
d) reguralne wchłanianie wody w jelicie
4.Dłuższe stosowanie antybiotyków wywołuje niedobór wielu witamin i grup witamin przede wszystkim
a)A iE
b)B iK
c)D iC
d)Fi PP
5.W sytuacji stresowej
a)wydziela sie adrenalina
b)glikogen ulega rozkładowi
c)wzrasta cisnienie krwi
d) wszystkie odpowiedzi sa poprawne