1.Błonnik zawarty w pokarmie pełni w organizmie człowieka rolę a)substancji odżywczej dostarczającej glukozy b)substancji pobudzającej ruch perystaltyczny c)substancji dostrczającej cukry d)zadnej z wymienionych 2.Pokarmy bogate w błonnik to a)ry

1.Błonnik zawarty w pokarmie pełni w organizmie człowieka rolę a)substancji odżywczej dostarczającej glukozy b)substancji pobudzającej ruch perystaltyczny c)substancji dostrczającej cukry d)zadnej z wymienionych 2.Pokarmy bogate w błonnik to a)ryby,sery,marchew b)chleb razowy, masło , ziemniaki c)pieczywo pełno ziarniste , warzywa , owoce d)szynka marchew , chleb razowy 3.Funcja zółci jest a)twawienie białek b)emulgowanie tłuszczów c) aktywacja grczołó żołądka d) reguralne wchłanianie wody w jelicie 4.Dłuższe stosowanie antybiotyków wywołuje niedobór wielu witamin i grup witamin przede wszystkim a)A iE b)B iK c)D iC d)Fi PP 5.W sytuacji stresowej a)wydziela sie adrenalina b)glikogen ulega rozkładowi c)wzrasta cisnienie krwi d) wszystkie odpowiedzi sa poprawne
Odpowiedź

Poprawne odpowiedzi 1 b 2 c 3 b 4b 5 d

Dodaj swoją odpowiedź