Podaj po 2 przykłady produktów z dużą zawartością białka, cukrów, tłuszczów i witamin. I główne funkcje jakie pełnią te produkty w organizmie człowieka.

Podaj po 2 przykłady produktów z dużą zawartością białka, cukrów, tłuszczów i witamin. I główne funkcje jakie pełnią te produkty w organizmie człowieka.
Odpowiedź

Białko - przede wszystkim ryby, sery, drób (piersi, lub mięsko bez skóry), fasola, pestki słonecznika, dyni. Białko w organizmie pełni funkcje budulcową, jest bardzo potrzebne w czasie dorastania  Cukry - cukier jest niemal wszędzie, najwięcej znajduje się go w słodyczach - batoniki, lizaki, żelki, cola. Daje nam energie, ale nie na długo. Tłuszcze - kaloryczne, choć dają nam energie i zaspokajają głód na długo. Oczywiście mowa o tłuszczach zwierzęcych, ale są także tłuszcze roślinne mniej kaloryczne i zarazem zdrowsze. Przykłady: tłuszcze zwierzęce: masło, smalce, słonina itp. tłuszcz roślinny:oliwa, olej rzepakowy, słonecznikowy, arachidowy, lniany, masło kakaowe  Witaminy - znajdują sie w owocach i warzywach, marchewki, jabłka, kalafiory ogórki itd. potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Umożliwiają odpowiedni wzrost, aktywność życiową i dobre samopoczucie

Dodaj swoją odpowiedź