Mógłby ktoś rozwiązać dla mnie ten test ? 1. Wybierz pierwiastek charakterystyczny dla białek : a) tlen c) wodór b) węgiel d) azot 2.Które produkty uszeregowane są według malejącej ilości białka (od największego do najmniejszego): a) jabłka , chl
Mógłby ktoś rozwiązać dla mnie ten test ?
1. Wybierz pierwiastek charakterystyczny dla białek :
a) tlen c) wodór
b) węgiel d) azot
2.Które produkty uszeregowane są według malejącej ilości białka (od największego do najmniejszego):
a) jabłka , chleb żytni, fasola sucha, mleko pełne b) mleko pełne, fasola sucha, chleb żytni, jabłka
c) fasola sucha, chleb żytni, mleko pełne, jabłka
d) mleko pełne, chleb żytni fasola sucha, jabłka
3. Głównym źródłem białek są:
a) mięso, twaróg, groch, jaja
b) cukier, ziemniaki, mleko, chleb
c) mięso, masło, mleko, chleb
d) jarzyny, nabiał, wątroba, jaja
4. Ogólnie przyjmuje się, że człowiek dorosły, zdrowy powinien spożywać dziennie :
a) 1 g białka na 1 kg masy ciała,
b) 1,5 g białka na 1 kg masy ciała,
c) 2 g białka na 1 kg masy ciała.
d) 3g białka na 1 kg masy ciała
5. Białka o wysokiej wartości biologicznej to białka:
a) pochodzące z produktów roślinnych,
b) zawierające wszystkie aminokwasy endogenne w odpowiednich ilościach i odpowiednim stosunku,
c) zawierające aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach i odpowiednim stosunku.
d) białka suchych nasion roślin strączkowych
6. Charakterystycznym wiązaniem chemicznym powtarzającym się w białkach jest wiązanie -CO - NH -, zwane:
a) wiązaniem łańcuchowym,
b) wiązaniem pektynowym,
c) wiązaniem peptydowym.
d) wiązaniem dipolowym
7. Zrównoważona dieta powinna zawierać białko w ilości:
a) 10 – 15% c) 40 – 50%
b) 15 – 30% d) 15 – 20%
8. Najwięcej białka w 100 g zawiera:
a) nasiona fasoli b)wołowina c)białko jaja d)mięso kurze
9. Największą wartość odżywczą ma białko roślinne znajdujące się w:
a)kaszy b) soi c)kukurydzy d)płatkach jęczmiennych
10. Które z podanych twierdzeń jest prawdziwe:
a). Białka niepełnowartościowe zawierają dużą ilość aminokwasów egzogennych.
b) Aminokwasy egzogenne to, te których organizm nie może sam wytworzyć i muszą być one dostarczone z pożywieniem.
c) Aminokwasy endogenne to, te których organizm nie może sam wytworzyć i muszą być one dostarczone z pożywieniem.
d). Białka komplementarne to takie, które tworzą struktury III i IV rzędowe
11. Aminokwasem ograniczającym w pieczywie i produktach zbożowych jest:
a) walina c) lizyna
b) alanina d) fenyloalanina
12. Aminokwasy egzogenne to:
a) Alanina, Fenyloalanina, Walina, Lucyna
b).Lucyna, Lizyna, Metionina, Treonina
c). Treonina, Tryptofan, Glicyna, Seryna
d). Tyrozyna, Histydyna, Arginina, Pralina
13. Twój kolega trenuje kulturystykę. Pyta Ciebie, jako eksperta od spraw żywienia, którą z odżywek mógłby spożywać, aby uzyskać zamierzony przyrost masy mięśniowej bez uszczerbku na zdrowiu. Co mu polecisz?
⦁ odżywki witaminowo - mineralne
⦁ odżywki białkowo - węglowodanowe
⦁ odżywki sterydowe
⦁ preparaty z błonnikiem
14. Która z wymienionych substancji jest najważniejszym i występującym w największej ilości, białkiem mleka?
⦁ laktoalbumina
⦁ laktoglobulina
⦁ kazeina
⦁ laktoza
15.
oblicz zawartość białka w II śniadaniu ucznia, składającym się z:
- 50 g chleba razowego,
- 10 g masła,
- 20 g twarogu chudego,
- 100 g jabłka.
⦁ 7,27 g
⦁ 10,07 g
⦁ 15,47 g
⦁ 5,67 g
16. Oblicz wartość energetyczną posiłku wiedząc, że zawiera on 40 g tłuszczu, 20 g białka i 100g węglowodanów.
⦁ 160 kcal
⦁ 640 kcal
⦁ 740 kcal
⦁ 840 kcal
17. W skład wszystkich białek wchodzą:
a) węgiel, tlen, chlor, magnez;
b) tlen, węgiel, siarka, azot;
c) węgiel, siarka, azot, fosfor;
d) węgiel, wodór, tlen, azot.
18. Które zdanie dotyczące białek jest nieprawdziwe?
a) Niektóre białka są rozpuszczalne w wodzie.
b) Niektóre białka mają barwę.
c) Niektóre białka można otrzymać w postaci krystalicznej.
d) Białka, które uległy denaturacji, nie zmieniają swojej struktury.
19.. Białka w organizmach żywych odgrywają rolę:
a) energetyczną, gdyż w wyniku ich przemian wydzielana jest energia;
b) budulcową, gdyż są podstawowym składnikiem komórek;
c) regulacyjną, gdyż kierują zachodzącymi w organizmach reakcjami;
d) wszystkie wymienione wyżej.
20. Denaturację białek powodują:
a) sole metali ciężkich;
b) alkohol etylowy;
c) rozcieńczone kwasy;
d) wszystkie wyżej wymienione substancji