Jabłka są najbardziej powszechnie znany mi owocami w kraju w stanie świeżym , jak również są surowcem do przetwórstwa. W obrocie jest wiele odmian jabłek o różnej przydatności konsumpcyjnej i przetwórczej. Jabłka powinny być zdrowe, nie uszkodzone mechanicznie, nie robaczywe, jędrne, świeże i czyste. Cechy dyskwalifikujące poszczególne owoce w obrocie to: jabłka ze śladami nadgnieceń, zgniłe, zmarznięte, z rozpadem miąższu lub porażone miękką oparzelizną chłodniową, z obcym zapachem i smakiem oraz z pozostałościami chemicznych środków ochrony roślin. Jabłka dzieli się na trzy klasy: ekstra, I i II, dla których określono szczegółowe wymagania. W jednostce opakowania jabłka powinny być jednolite, tzn. tego samego pochodzenia, taj samej odmiany i tej samej klasy jakości oraz o wyrównanym stopniu dojrzałości. W klasie ekstra warunek jednolitości obejmuje również barwę owoców. Rozróżnia się dwie grupy wielkościowe jabłek, zależnie od odmiany: A – wieloowocowe, B- średnio- i drobnoowocowe. W zależności od pory osiągania dojrzałości konsumpcyjnej rozróżnia się odmiany jabłek: letnia, jesienna i zimowa.Banany. Owoce bananów mają długość 15-30 cm, są pokryte żółtą, łatwo oddzielającą się skórką. Zawiera ok.. 22% cukrów. Eksportuje się je w stanie zielonym, a następnie dojrzewają w dojrzewalniach. Banany, ze względu na ich wartość smakową i odżywczą, wykorzystuje się także w produkcji odżywek dla dzieci. Kiwi są to owoce nazywane także agrestem chińskim. Mają to wydłużone jagody, długość do 6 cm, mniej lub bardziej owłosione. Kiwi zawiera do 10% cukrów, do 1400 mg/1000 g witaminy C. Najczęściej jest uprawiany w Nowej Zelandii i USA.
Opis warzyw po niemiecku: ogórek, pomidor, papryka, banan i jabłko (kolor, kształt, jakie ma w sobie witaminy i takie tam)
Proszę o pomoc!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź