1-C 2-B 3-A 4-C 5-A 6-D 7-C 8-D 9-C 10-B 11: ALKOHOL=3 GLICEROL=5 GRUPA FUNKCYJNA=4 ESTRY=2 12. 2CH3COOH+Ca(OH)2->(CH3COO)2Ca +2H2O kwas etanowy(octowy) + wodorotlenek wapnia II = etanian(octan) wapnia + woda 13 HCOOH-->HCOO- + H+ kwas metanowy(mrówkowy)--> anion mrówczanowy + kation wodoru (nad strzałką daj H20 oraz przy HCOO jest minus indeks górny WAŻNE) 14. dwie probówki,woda bromowa,kwas stearynowy,oleinowy opis:Do dwóch probówek dodajemy wodę bromową,do probówki nr1 dodajemy kwas nr1 woda bromowa nie odbarwiła się,do probówki nr2 dodajemy kwas nr2 woda bromowa odbarwiła się wniosek: w wyniku reakcji addycji nienasycony kwas odbarwił wode bromową w probówce nr2 czyli jest to kwas oleinowy a w probówce nr1 nie zaszło żadnej reakcji czyli jest to kwas stearynowy ( uwagi autora XD: oleinowy odbarwia tylko jeżeli chodzi o zakres gimnazjum) 15. CH3COOH+C2H5OH--->CH3COOC2H5+H20 kwas octowy+etanol----> octan etanolu + woda (WAŻNE:nad strzałkami H2SO4) HCOOH+CH3OH-->HCOOCH3 +H20 kwas mrówkowy+metanol---> mrówczan metylu + woda (WAŻNE:nad strzałkami H2SO4) 16. C3H7COOH+C4H9OH--->C3H7COOC4H9+H20 (WAŻNE:nad strzałkami H2SO4) C2H5COOH+C3H7OH-->C2H5COOC3H7 + H20 (WAŻNE:nad strzałkami H2SO4) CH3COOH+C8H17OH--->CH3COOC8H17 +H20 (WAŻNE:nad strzałkami H2SO4)
Sprawdzian pochodne węglowodorów. Ciekawa Chemia III WSIP POTRZEBNA GRUPA B<===== nie A
NIE ROZWIĄZYWAĆ A
Grupę: A mam : 1. Grupa –COOH to grupa funkcyjna:
a) węglowodorów;
b) alkoholi;
c) kwasów karboksylowych;
d) estrów.
2. Przemiana glukozy zawartej w owocach pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże, w wyniku której powstaje alkohol etylowy i tlenek węgla(IV) to:
a) fermentacja octowa;
b) fermentacja alkoholowa;
c) fermentacja mlekowa;
d) spalanie glukozy.
3. Produktami reakcji kwasu mrówkowego z sodem są:
a) mrówczan sodu i wodór;
b) mrówczan sodu i woda;
c) mrówczan sodu i zasada sodowa;
d) wyłącznie mrówczan sodu.
4. Octan magnezu ma wzór:
a) (C2H5COO)2Mg; c) (CH3COO)2Mg;
b) (HCOO)2Mg;
c) (CH3COO)2Mg;
d) (C3H7COO)2Mg.
5. Zabarwienie fenoloftaleiny po dodaniu roztworu alkoholu:
a) pozostanie bez zmian;
b) zmieni się na malinowe;
c) zmieni się na zielone;
d) zmieni się na niebieskie.
6. Który szereg zawiera wyłącznie wzory kwasów nasyconych:
a) CH3COOH, C15H31COOH, C17H33COOH;
b) HCOOH, CH3COOH, C17H33COOH;
c) C17H33COOH, C17H35COOH, C15H31COOH;
d) CH3COOH, C17H35COOH, C2H5COOH?
7. Składnik środków piorących i czyszczących, niewrażliwy na twardość wody to:
a) mydło sodowe;
b) mydło potasowe;
c) detergent;
d) glicerol.
8. Obecność grupy NH2 w cząsteczkach amin sprawia, że roztwory amin mają odczyn:
a) kwasowy;
b) obojętny;
c) trudny do sprawdzenia;
d) zasadowy.
9. Mrówczan propylu ma wzór:
a) HCOOC3H7;
b) C3H7COOCH3;
c) HCOOC2H5;
d) C3H7COOH.
10. Podczas hydrolizy octanu metylu powstają:
a) kwas octowy i woda;
b) kwas octowy i alkohol metylowy;
c) kwas octowy i alkohol etylowy;
d) alkohol metylowy i woda.
Część druga
11. 4 p. Podanym nazwom pojęć przyporządkuj ich opisy.
alkohol
b) glicerol
c) grupa funkcyjna
d) estry
1. Kwas karboksylowy o długim łańcuchu węglowym wchodzący w skład tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych
2. Związki o wzorze ogólnym R1–COO –R2 otrzymywane w wyniku reakcji kwasów karboksylowych i alkoholi, zazwyczaj charakteryzują się ładnymi zapacham
3. Związek organiczny – pochodna węglowodoru, w którego cząsteczce co najmniej jeden atom wodoru został zastąpiony grupą wodorotlenową –OH
4. Grupa atomów (lub atom) połączona z łańcuchem węglowym związku organicznego – charakterystyczna dla danego związku i decydująca o jego właściwościach
5. Alkohol zawierający w cząsteczce trzy grupy wodorotlenowe, inaczej propanotriol
a – …………, b – …………, c – …………, d – ………… .
12. 4 p. Napisz równania reakcji kwasu octowego z sodem i kwasu octowego z wodorotlenkiem wapnia. Nazwij produkty tych reakcji.
………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………...
………………………………………………………………………...…………………...
13. 2 p. Podaj równanie dysocjacji jonowej kwasu mrówkowego i nazwij powstające jony.
………………………………………………………………………...…………………………………...
14. 3 p. Zaprojektuj i opisz doświadczenie służące do odróżnienia kwasu stearynowego od kwasu oleinowego. Wypisz potrzebne odczynniki, sprzęt, sposób wykonania doświadczenia i podaj przewidywane efekty.
………………………………………………………………………...………………………………...
15. 4 p. Napisz równania reakcji estryfikacji kwasu octowego z alkoholem etylowym i kwasu mrówkowego z alkoholem metylowym. Podaj nazwy produktów tych reakcji.
………………………………………………………………………...………………………………...
16*.
Napisz równania reakcji otrzymywania: maślanu butylu, propionianu propylu, octanu oktylu.
………………………………………………………………………...………………………………...
Proszę o szybką i fachową pomoc
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź