Nacobezu dział Żywność 1. Wymień źródła: a) białek b) tłuszczów c) cukrów d) witamin 2. Wymień produkty otrzymane w wyniku: a) fermentacji alkoholowej b) fermentacji mlekowej c) fermentacji octowej 3. Podziel ww. rodzaje fermentacji na fermentac

Nacobezu dział Żywność 1. Wymień źródła: a) białek b) tłuszczów c) cukrów d) witamin 2. Wymień produkty otrzymane w wyniku: a) fermentacji alkoholowej b) fermentacji mlekowej c) fermentacji octowej 3. Podziel ww. rodzaje fermentacji na fermentacje tlenowe i beztlenowe. 4. Wymień sposoby konserwacji: a) mięsa i ryby b) owoców 5. Wymień dodatki do żywności i ich znaczenie (aromaty, przeciwutleniacze, barwniki, substancje konserwujące, substancje słodzące, regulatory kwasowości, substancje zagęszczające i emulgatory) 6. Podstawowe informacje dotyczące wybranych składników soli mineralnych (magnez, wapń, chrom, glin, mangan, żelazo, cynk, jod, sód). 7. Jakie procesy zachodzą podczas pieczenia chleba? 8. Jakie są przyczyny psucia się żywności? Proszę o pomoc...
Odpowiedź

1) a) mięso np. salami b) np. olej roślinny c) owoce np. jabłko (fruktoza) d) np. witamina K- jarmuż 2) a)etanol+dwutlenek węgla Fermentacja beztlenowa b)kwas mlekowy+energia Fermentacja beztlenowa c)kwas octowy+woda Fermentacja tlenowa 4) a) w konserwach, w chłodziarce, suszenie, solenie, peklowanie b)suszenie, zamrażanie, chłodzenie

Dodaj swoją odpowiedź