'Woda i roztwory wodne' - teoria te wszystkie definicje daje najjj

'Woda i roztwory wodne' - teoria te wszystkie definicje daje najjj
Odpowiedź

1. Występowanie wody w przyrodzie: a) woda = 2/3 powierzchni Ziemi; 90% wody słone b) woda w przyrodzie: - lodowce -chmury -zbiorniki wodne - organizmy żywe c) obieg wody w przyrodzie: Woda w postaci opadów zasila rzeki, morza, oceany, wnika w glebę, jest pobierana przez organizmy żywe; dzięki parowaniu z gleby, zbiorników wodnych i organizmów żywych woda przedostaje się do atmosfery, dzięki czemu obieg się zamyka. c) woda w 3- ech stanach skupienia: ciecz – gaz (parowanie) gaz – ciecz (skraplanie) ciecz – stały (krzepnięcie) stały – ciecz (topnienie) gaz – stały (resublimacja) stały – gaz (sublimacja) 2. Zmiana objętości i gęstości wody: - woda największą gęstość ma w temperaturze 4* C - gęstość wody w 4* C = 1 g/cm3 - w stanie gazowym woda ma gęstość najmniejszą, a objętość największą. 2. Skale temperatur: a) Celsjusza 1*C b) Kelwina 1K c) Fahrenheita 32*F 3. Budowa cząsteczki wody: Substancje, które rozpuszczają się w : a) wodzie : cukier, sól, alkohol, atrament, sok, ocet, denaturat; b) benzynie : plastik, klej, żywica. Dlaczego woda jest tak ważna na Ziemi? Ponieważ bez wody nie istniałoby życie. Wyjaśnij co to znaczy, że H2O ma budowę polarną? Elektrony przesuwają się w jedną stronę tej cząsteczki, a protony w drugą stronę. Dlaczego woda nie dla wszystkich substancji jest dobrym rozpuszczalnikiem? Ponieważ woda ma budowę polarną, a cząsteczka posiadająca taką właśnie budowę może rozpuszczać tylko cząsteczki o takiej samej budowie. Dlaczego woda raz wrze w temperaturze 95*C, a raz w 100*C? Gdy ciśnienie zewnętrzna jest inne, zmieniają się temperatury wrzenia i topnienia. 4. Podział substancji ze względu na rozpuszczalność w wodzie: a) rozpuszczalne: cukier, sól, alkohol, kryształki siarczanu (VI) miedzi (II) b) nierozpuszczalne: żywica, plastik, piasek 5. Czynniki wpływające na prędkość rozpuszczania substancji: a) ciecz – ciało stałe ( lub ciecz ) – temperatura, mieszanie, rozdrobnienie, ilość, rodzaj substancji rozpuszczanej, rodzaj rozpuszczalnika; b) ciecz – gaz – temperatura ( czym wyższa temperatura tym mniejsza rozpuszczalność ), im wyższe ciśnienie tym większa rozpuszczalność. 6. Roztwór – mieszanina co najmniej 2-óch składników, substancji rozpuszczonej i rozpuszczalnika. Podział roztworów w zależności od rodzaju substancji rozpuszczonej i rozpuszczalnika: - stałe ( stopy metali: stal, duraluminium, brąz, mosiądz ) - ciekłe ( ocet i woda, alkohol i woda ) - gazowe ( powietrze ) Podział roztworów ze względu na wielkość cząsteczek substancji rozpuszczonej: - właściwy ( mniejsze niż 10-9m ) - koloid ( od 10-9m do 10-7m ) - zawiesina ( od 10-6 m do 10-5m ) Podział roztwór ze względu na ilość substancji rozpuszczonej: - nasycony - nienasycony ( stężony lub rozcieńczony ) Roztwór nasycony – to taki roztwór, w którym nie da się rozpuścić więcej substancji w danej temperaturze. Roztwór nienasycony – to roztwór, w którym w danej temperaturze można jeszcze rozpuścić pewną ilość danej substancji. Rozpuszczalność – to liczba gramów substancji, którą można rozpuścić w 100g rozpuszczalnika w danej temperaturze przy stałym ciśnieniu. Efekt Tyndala – to rozproszenie światła przechodzącego przez układ koloidalny, w skutek ugięcia się promieni na cząsteczkach fazy rozproszonej. 7. Jak z nasyconego uzyskać r. nienasycony i odwrotnie? r. nasycony – r. nienasycony : ogrzać, + rozpuszczalnik r. nienasycony – r. nasycony : odparować rozpuszczalnik, + substancji rozpuszczanej, ochłodzić 8. 5% roztwór = 5g sub - 100g roztworu 0,1% roztwór = 0,1 g syb – 100g roztworu

Dodaj swoją odpowiedź