połącz w pary witaminę z produktem spożywczym w jakim jest jej najwięcej oraz skutkami niedoboru : produkt : cytryna, pomidor ryby, jaja, mleko marchew, liście brokułu, szpinak szpinak,, sałata, kalafior, wątroba, słonecznik, orzechy, żółtka jaj

połącz w pary witaminę z produktem spożywczym w jakim jest jej najwięcej oraz skutkami niedoboru : produkt : cytryna, pomidor ryby, jaja, mleko marchew, liście brokułu, szpinak szpinak,, sałata, kalafior, wątroba, słonecznik, orzechy, żółtka jaj witamina : witamina A - retinol i beta karoten witamina B - B11 i kwas foliowy witamina C - kwas asparginowy witamina D skutki niedoboru : zahamowanie wzrostu komórek anemia mała ilość krwinek czerwonych keratynizacja nabłonków oka czy dróg oddechowych szkorbut krzywica u dzieci i osteoporoza u dorosłych bardzo proszę rozwiążcie mi to bardzo bardzo pilne :):*
Odpowiedź

Witaj :) WITAMINA A : PRODUKT : ŻÓŁTKA JAJ SKUTEK NIEDOBORU : KERATYNIZACJA NABŁONKÓW OKA CZY DRÓG ODDECHOWYCH WITAMINA B : PRODUKT : SZPINAK, SAŁATA, KALAFIOR, WĄTROBA, SŁONECZNIK, ORZECHY SKUTEK NIEDOBORU : ZAHAMOWANIE WZROSTU KOMÓREK, ANEMIA MAŁA ILOŚĆ KRWINEK CZERWONYCH WITAMINA C : PRODUKT : CYTRYNA, POMIDOR SKUTEK NIEDOBORU : SZKORBUT WITAMINA D : PRODUKT : RYBY, JAJA, MELKO SKUTEK NIEDOBORU : KRZYWICA U DZIECI I OSTEOPOROZA U DOROSŁYCH Mam nadzieję, że pomogłam :)

Dodaj swoją odpowiedź