połącz w pary witaminę z produktem spożywczym w jakim jest jej najwięcej oraz skutkami niedoboru : produkt : cytryna, pomidor ryby, jaja, mleko marchew, liście brokułu, szpinak szpinak,, sałata, kalafior, wątroba, słonecznik, orzechy, żółtka jaj

połącz w pary witaminę z produktem spożywczym w jakim jest jej najwięcej oraz skutkami niedoboru : produkt : cytryna, pomidor ryby, jaja, mleko marchew, liście brokułu, szpinak szpinak,, sałata, kalafior, wątroba, słonecznik, orzechy, żółtka jaj witamina : witamina A - retinol i beta karoten witamina B - B11 i kwas foliowy witamina C - kwas asparginowy witamina D skutki niedoboru : zahamowanie wzrostu komórek anemia mała ilość krwinek czerwonych keratynizacja nabłonków oka czy dróg oddechowych szkorbut krzywica u dzieci i osteoporoza u dorosłych bardzo proszę rozwiążcie mi to bardzo bardzo pilne :):*
Odpowiedź

cytryna, pomidor ---> witamina C ---> szkorbut ryby, jaja, mleko ---> witamina D ---> krzywica u dzieci i osteoporoza u dorosłych  marchew, liście brokułu, szpinak ---> witamina A ---> keratynizacja nabłonków oka czy dróg oddechowych  szpinak, sałata, kalafior, wątroba, słonecznik, orzechy, żółtka jaj ---> witamina B ---> anemia

Dodaj swoją odpowiedź