Proszę o pomoc, daje naj :) Tłuszcze ciekłe, czyli oleje są przeważnie pochodzenia roślinnego a tłuszcze stałe zwierzęcego.Oleje są dla organizmu człowieka zdrowsze niż tłuszcze stałe dlatego m.in. że stanowią źródło cennych niezbędnych nienasyconych kw

Proszę o pomoc, daje naj :) Tłuszcze ciekłe, czyli oleje są przeważnie pochodzenia roślinnego a tłuszcze stałe zwierzęcego.Oleje są dla organizmu człowieka zdrowsze niż tłuszcze stałe dlatego m.in. że stanowią źródło cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. a) wypisz powody dla których oleje przerabia się na tłuszcze stałe. b)napisz równanie reakcji utwardzania trioleinianu glicerolu i podaj warunki w jakich ten proces zachodzi c) opisz, jakim przemianom ulega białko w organizmie człowieka
Odpowiedź

a) W głównej mierze, aby wytwarzać margarynę i masła roślinne, które zastępują klasyczne masło w codziennej diecie oraz stosowane są do pieczenia i niekiedy smażenia potraw. b) (C17H33COO)3C3H5 + 3 H2 → (C17H35COO)3C3H5 (tristearynian glicerolu) Reakcja zachodzi w specjalnych reaktorach w warunkach podwyższonej temp. i ciśnienia oraz za pośrednictwem katalizatorów: nikiel, platyna, miedź, pallad. c) Białko w ludzkim organizmie ulega trzem reakcjom: hydrolizy (trawieniu/rozkładowi białek na aminokwasy), spalaniu oraz syntezie (na rybosomach za pośrednictwem RNA)

Dodaj swoją odpowiedź