Co to jest pasteryzacja sterylizacja mrożenie suszenie kwaszenie solenie cukrzenie i marynowanie. Proszę o szybką odp. P.S. Daję naj

Co to jest pasteryzacja sterylizacja mrożenie suszenie kwaszenie solenie cukrzenie i marynowanie. Proszę o szybką odp. P.S. Daję naj
Odpowiedź

Są to różne metody konserwacji żywności w celu zahamowania rozwoju drobnoustrojów. Pasteryzacja -podgrzewanie produktów do temperatury 60-100 stopni Celsjusza sterylizacja -wyjaławianie np.termiczne( w autoklawach) mrożenie-przechowywanie w zamrażarce w temperaturze od zera do minus 30 stopni Celsjusza suszenie-polega na usunięciu wody poprzez odparowanie kwaszenie-proces fermentacji mlekowej (np.ogórki,kapusta zalane solanką) solenie-dodawanie dużej ilości soli (18%) w celu konserwacji najczęściej mięso i ryby. cukrzenie-działa podobnie jak sól (cukrzy się najczęściej owoce i ich przetwory) marynowanie-dodatek octu( w kwaśnym środowisku bakterie nie mogą się rozwijać)-marynujemy grzyby,ogórki

Dodaj swoją odpowiedź