Baza gastronomiczna Paryża

Paryż uważany jest za światową stolicę gastronomii. Dla Paryżan gastronomia, raczej sztuka i wiedza o dobrym jedzeniu, jest czymś więcej niż tylko sposobem spędzania wolnego czasu. Jest nieodłącznym elementem codziennego życia, na który wydają znacznie więcej pieniędzy niż mieszkańcy jakiejkolwiek innej metropolii.
Kuchnia francuska znana jest na całym świecie, ale z kulinarnego punktu widzenia Paryż przyczynił się do tego tylko w niewielkim stopniu. Najbardziej znaną specjalnością jest chyba zupa cebulowa. Jednakże w mieście tym można oczywiście wspaniale zjeść, gdyż koncentrują się tutaj ekskluzywne restauracje, reprezentujące różnorodność kuchni regionalnych. Krytycy sztuki kulinarnej z Guide Michalin i Guide Gault-Millau przyznają jedna trzecią swoich wyróżnień restauracjom w Paryżu i okolicy.
Najsłynniejszą restauracją jest Tour d’argent na lewym brzegu Sekwany. Każdy gość, który uraczy się tutaj krwistą kaczką otrzymuje numerowany certyfikat.
We Francji mamy trzy rodzaje obiektów, w których mieszkańcy i turyści mogą spożyc posiłek, a mianowicie: bistra, brasserie i restauracje.
Bistro to zazwyczaj niewielki, skromny lokal z niebyt wyszukanym menu. Często prowadzony jest przez rodzinę i dominują w nim tradycyjne, domowe dania oraz liczne gatunki serów z najbliższych okolic. Wino jest tam podawane w karafkach lub kuflach, na butelki sprzedaje się bardzo niewiele gatunków.
Brasserie to francuskie określenie browaru, ale jest to również gwarna, elegancka, ale pełna swobodnej atmosfery restauracja serwująca posiłki o każdej porze dnia, często do późnych godzin wieczorowych. Zwykle w brasserie pija się piwo. Do najbardziej typowych dań zalicza się choucroute (ogromna porcja kapusty kiszonej z kiełbasą), blanquette de vetu (mięso cielęce w sosie śmietanowym) oraz stek z pommes frites (chipsy lub frytki), przez wielu uznawany z narodową potrawę Francji. Istotna rolę odgrywają również owoce morza, o czym głoszą ogromne afisze wystawione przed brasseriami przy najmodniejszych paryskich bulwarach.
2.6.1. Najpopularniejsze i najciekawsze restauracje w Paryżu
Restauracje z prawdziwego zdarzenia proponują klasyczną haute cuisine (profesjonalna kuchnia arcymistrzów sztuki kulinarnej), w bardziej wyrafinowanych wnętrzach. Niektóre restauracje specjalizują się w kreatywnej, nowoczesnej kuchni, inne w potrawach z owoców morza lub klasycznych daniach regionalnych. Regionalnych bistrach i brasseriach zamawia się zazwyczaj wina domowe, natomiast restauracje mają własne piwnice oraz tak zwane sommeliers (kelnerów-specjalistów od wina), udzielających porad co do wyboru trunku do zamawianej potrawy.
♦ Beauvilliers
Zdj. 17 wnetrze restauracji oraz szyld
Źródło: Getty Images
Najbardziej romantyczna restauracja paryska. Jej wnętrze, pełne kwiatów składa się z kilku sal, nawiązujących swoim wystrojem do eleganckiego stylu XIX wieku. Ściany zdobią wielkie lustra w pozłacanych ramach, obrazy olejne, a z sufitu zwisają kryształowe żyrandole. W menu restauracji dominują dania tradycyjne, takie jak krab z karczochami, okoń z szafranem, potrawka z nerek cielęcych z morelami i clafoutis z czerwonych jagód (owoce zapiekane w rzadkim cieście).
♦ L’Ambroisie
Zdj. 18 Wystrój restauracji
Źródło: Getty Images

To ekskluzywna, mieszcząca się w jednym z pawilonów przy place des Vosges restauracja. Jej główną sale jadalna zdobią przepiękne gobeliny, które wraz z kamienną posadzką i ciemnym drewnem mebli, tworzą stylowa atmosferę ,,z epoki”. Potrawy są tutaj doskonałe, a menu zmienia się w zależności od pory roku.
♦ Pierre Gagnaire
Zdj. 19 Mistrz gastronomii
Źródło: Getty Images
Ta restauracja znana jest z niezwykle pomysłowej kuchni Pierre’a Gagnaire’a. Jest on przez wielu ekspertów uznawany za jednego z najbardziej kreatywnych mistrzów gastronomii we Francji i Europie. Każdy, kto zasiada w jego restauracji, nastawia się na prawdziwa ucztę.
2.6.2. Najsłynniejsze kawiarnie w Paryżu
Kawiarnie są bez wątpienia najbardziej typowym elementem paryskiego krajobrazu. Bez blisko 10 tysięcy tego typu lokali, począwszy od tych najsłynniejszych, najmodniejszych i najbardziej egzotycznych, a skończywszy na skromnych kafejkach ,,na rogu”, Paryż nie byłby Paryżem. Pierwsze kawiarnie otwarte w XVII wieku, spotkały się z natychmiastowa aprobata mieszkańców stolicy – były miejscem, w którym można było ukryć różnice społeczne i klasowe, a także w swobodny sposób podyskutować o polityce i sztuce. Dziś kawiarnie stanowią nieodłączny element codziennej egzystencji Paryżan. Maja oni do wyboru tradycyjne kafejki ,,cynkowe” (nazwane tak od metalu pokrywającego barowy kontuar), filozoficzne lokale na Lewym Brzegu (rozsławione przez ich bywalców o ,,artystycznych duszach”), otwierane masowo w latach osiemdziesiątych XX wieku. kawiarnie o specjalnie zaaranżowanym wnętrzu czy tez nowoczesne kafejki internetowe na miarę XXI wieku.
♦ Le Fouquet’s
Zdj. 20 Kawiarniany ogródek
Źródło: Getty Images
Częstym gościem tej eleganckiej kawiarni na polach Elizejskich bywał pisarz Jamek Joyce. Dziś jest to miejsce, w którym spotykają się gwiazdy francuskich mediów.
♦ Café Marly

Zdj. 21 Kawiarnia Cafe Marly
Źródło: Getty Image
W ostatnich latach w Paryżu otwarto wiele interesujących lokali, które swój atrakcyjny wystrój zawdzięczają najsłynniejszym architektom i projektantom. Café Marly została zaprojektowana przez Oliviera Gagnère szczyci się świetna lokalizacją oraz szklana piramidą słynnego architekta I.M. Pei korespondująca z monumentalnym Luwrem.
♦ Café Beauborg
Zdj. 22 widok od ulicy na kawiarnie
Źródło: Getty Images
To elegancka postmodernistyczna kawiarnia z widokiem na Centra Pompidou o przestronnym wnętrzu została zaprojektowana przez Chrystiana de Portzamparc. Warte zobaczenia są tam nawet stylowe toalety.
♦ Le Procope
Zdj. 23 widok na kawiarnie od ulicy
Źródło: Getty Images
Ta kawiarnia, pierwsza w Paryżu, a podobno na świecie, rozpoczęła działalność w 1686 roku, odnosząc natychmiastowy sukces. Przez kilkaset lat swojego istnienia przyciągała polityczna i literacką elitę stolicy, a do jej stałych bywalców zaliczali się miedzy innymi Rousseau i Voltaire, którzy każdego dnia wypijali po 40 filiżanek kawy z czekolada. Częstymi jaj gośćmi byli również Oskar Wilde, Marat, a także Napoleon Bonaparte (wówczas jeszcze biedny oficer artylerii).
♦ Les Deux Magots i Café de Flore
Zdj. 24 przerwa na kawę w jednej z paryskich kawiarni
Źródło: Getty Images
Paryska elita literacka szczególna sympatia darzy właśnie te dwa sąsiadujące ze sobą lokale. Do Les Deux Magots, rozsławionej na początku XX wieku przez Picassa oraz poetów Verlaine’a i Bretonka, zaglądają paryscy intelektualiści. Bardziej kosmopolityczna Café de Flore upodobali sobie egzystencjaliści – bywali w niej miedzy innymi; Camus, Simone de Beauvoir i Sartre.
♦ La Closerie des Lilas
Zdj. 25 ulubiona kawiarnia poetów oraz pisarzy
Źródło: Getty Images
W tej przytulnej kawiarni przesiadywali niegdyś poeci Baudelaire i Apollinaire
(o czym informują mosiężne tabliczki przytwierdzone do stolików) oraz pisarz Hemingway. W cotygodniowych wieczorkach poetyckich uczestniczył również Picasso, a częstymi gośćmi lokalu bywali Lenin i Trocki.
Do najpopularniejszych kawiarni internetowych zalicza się Café Orbita, w której podczas surfowania można się posilić smacznymi przekąskami z ,,kosmicznego baru”. Najbardziej spektakularną cyberkafejka jest jednak Le Web, za której drzwiami, przypominającymi o mieszczących się tu wcześniej warsztacie złotniczym, kryje się metalowo-szklane wnętrze. Ten niesamowity wystrój zachwyca nawet tych, którzy nie są entuzjastami Internetu.

Dodaj swoją odpowiedź