Antybiotyki
Substancje wytwarzane przez mikroorganizmy, głównie przez różne gatunki grzybów. Mają zdolność hamowania wzrostu lub niszczenia mikroorganizmów, także chorobotwórczych. Działają przeciwbakreryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwnowotworowo: są stosowane szeroko jako chemioterapeutyki oraz jako dodatki do pasz i środki konserwujące. Mechanizm działania polega na: hamowaniu syntezy błony komórkowej (penicyliny, cefalosporyny, cykloseryna), zmianach przepuszczalności dla elektrolitów błony cytoplazmatycznej (polimyksyny, streptomycyna), zaburzeniu lub hamowaniu syntezy białka w komórkach bakteryjnych (tetracykliny, Erytromacyna, Kanamacyna). Większość otrzymuje sie poprzez biosyntezęlub półsyntetycznie, tylko nie które (chloramfenikol, cykloseryna) otrzymuje się syntetycznie. W przemyśle stosuje się metodę tzw. fermentacji głębionowej. Cykl produkcyjny składa się z następujących etapów:
1) przygotowaniu odpowiedniego materiału posiewowego i pożywki
2) biosynteza (fermentacja)
3) izolacja antybiotyku z brzeczki pofermentacyjnej i jego oczyszczenie
4) wytwarzanie form leku. Według budowy chemicznej a dzieli się na:
- antybiotyki betalaktamowe (penicyliny, cefalosoporyny)
- tetracykliny (Tetracyklina, Hydroksytetracylina, Chlorotetracyklina)
- aminoglikozydowe (Streptomycyna, Neomycyna, Kanamycyna)
- makrolidy (Erytromycyna, Oleandomycyna)
- polipepydowe i in. (aktynomycyny, polimyksyny, chloramfenikol).