Proces utwardzania tłuszczów roślinnych jest stosowany podczas produkcji: a) alkoholi; b) margaryny; c) mydła; d) olejów rafinowanych. 2. Produktami reakcji hydrolizy tłuszczów są: a) kwasy tłuszczowe i woda; c) kwasy tłuszczowe i glicerol; b) kw
Proces utwardzania tłuszczów roślinnych jest stosowany podczas produkcji:
a) alkoholi;
b) margaryny;
c) mydła;
d) olejów rafinowanych.
2. Produktami reakcji hydrolizy tłuszczów są:
a) kwasy tłuszczowe i woda; c) kwasy tłuszczowe i glicerol;
b) kwasy tłuszczowe i mydło; d) tylko kwasy tłuszczowe.
3. Białka są to:
a) estry kwasów tłuszczowych i glicerolu;
b) związki organiczne złożone z węgla, wodoru i tlenu o wzorze ogólnym CnH2mOm;
c) związki o wzorze ogólnym R1–COO –R2 otrzymane w wyniku reakcji kwasów karboksylowych i alkoholi;
d) wielkocząsteczkowe związki organiczne zbudowane z cząsteczek aminokwasów.
4. Białka stanowią dla organizmów:
a) wyłącznie materiał budulcowy; c) wyłącznie materiał energetyczny;
b) wyłącznie materiał regulacyjny; d) materiał budulcowy i energetyczny.
5. Alkohol etylowy powoduje:
a) denaturację białka; c) żółte zabarwienie białka;
b) wysalanie białka; d) ceglastoczerwone zabarwienie białka.
6. W produktach spożywczych białko można wykryć za pomocą:
a) wodorotlenku miedzi(I); c) stężonego kwasu azotowego(V);
b) wodorotlenku miedzi(II); d) jodu.
7. C12H22O11 jest wzorem:
a) dwucukrów; b) wielocukrów; c) cukrów prostych; d) dekstryn.
8. Skrobię można odróżnić od glukozy, działając na nią:
a) kwasem solnym; c) stężonym kwasem azotowym(V);
b) jodem; d) nie można ich w prosty sposób odróżnić.
9. Po dodaniu roztworu sacharozy do niebieskiego wodorotlenku miedzi(II):
a) barwa zmienia się na ceglastoczerwoną; c) barwa zmienia się na ciemnogranatową;
b) barwa zmienia się na żółtą; d) barwa się nie zmienia.
10. Błonnik w organizmie człowieka:
a) jest materiałem budulcowym.
b) rozpada się pod wpływem enzymów na cząsteczki glukozy;
c) pala się i dostarcza organizmowi energii;
d) zwiększa perystaltykę jelit;
© Copyright by Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa 2009 2
Część druga
11. 4 p. Podanym nazwom pojęć przyporządkuj ich opisy.
a) wysalanie białka 1. Nieodwracalne ścięcie białka zachodzące np. pod wpływem
wysokiej temperatury, alkoholu, soli niektórych metali
b) tłuszcze 2. Inaczej celuloza, wielocukier o ogólnym wzorze:
n
(C6H10O5 ) , gdzie n = 2500–10000
c) próba Trommera 3. Estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
d) błonnik
4. Reakcja glukozy z wodorotlenkiem miedzi(II) prowadząca
do powstania ceglastoczerwonego tlenku miedzi(I)
5. Odwracalne ścięcie białka pod wpływem chlorku sodu
a – ………., b – ………., c – ………., d – ………. .
12. 2 p. Zapisz schemat reakcji powstawania glukozy w wyniku fotosyntezy i omów jej znaczenie
dla organizmów.
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
13. 3 p. Zapisz równanie reakcji hydrolizy skrobi. Podaj nazwy produktów i warunki, w jakich ta
reakcja zachodzi.
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
14. 3 p. Zaprojektuj i opisz doświadczenie służące do odróżnienia roztworu glukozy od roztworu
sacharozy. Wypisz potrzebne odczynniki, sprzęt, sposób wykonania doświadczenia i podaj
przewidywane efekty.
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
© Copyright by Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa 2009 3
15. 4 p. Zapisz schemat reakcji, jakim ulegnie w organizmie człowieka posiłek, w którego skład wchodzi bułka z szynką.
………………………………………………………………………...…………………………………
Proszę o szybką pomoc.