Proces utwardzania tłuszczów roślinnych jest stosowany podczas produkcji: a) alkoholi; b) margaryny; c) mydła; d) olejów rafinowanych. 2. Produktami reakcji hydrolizy tłuszczów są: a) kwasy tłuszczowe i woda; c) kwasy tłuszczowe i glicerol; b) kw

Proces utwardzania tłuszczów roślinnych jest stosowany podczas produkcji: a) alkoholi; b) margaryny; c) mydła; d) olejów rafinowanych. 2. Produktami reakcji hydrolizy tłuszczów są: a) kwasy tłuszczowe i woda; c) kwasy tłuszczowe i glicerol; b) kwasy tłuszczowe i mydło; d) tylko kwasy tłuszczowe. 3. Białka są to: a) estry kwasów tłuszczowych i glicerolu; b) związki organiczne złożone z węgla, wodoru i tlenu o wzorze ogólnym CnH2mOm; c) związki o wzorze ogólnym R1–COO –R2 otrzymane w wyniku reakcji kwasów karboksylowych i alkoholi; d) wielkocząsteczkowe związki organiczne zbudowane z cząsteczek aminokwasów. 4. Białka stanowią dla organizmów: a) wyłącznie materiał budulcowy; c) wyłącznie materiał energetyczny; b) wyłącznie materiał regulacyjny; d) materiał budulcowy i energetyczny. 5. Alkohol etylowy powoduje: a) denaturację białka; c) żółte zabarwienie białka; b) wysalanie białka; d) ceglastoczerwone zabarwienie białka. 6. W produktach spożywczych białko można wykryć za pomocą: a) wodorotlenku miedzi(I); c) stężonego kwasu azotowego(V); b) wodorotlenku miedzi(II); d) jodu. 7. C12H22O11 jest wzorem: a) dwucukrów; b) wielocukrów; c) cukrów prostych; d) dekstryn. 8. Skrobię można odróżnić od glukozy, działając na nią: a) kwasem solnym; c) stężonym kwasem azotowym(V); b) jodem; d) nie można ich w prosty sposób odróżnić. 9. Po dodaniu roztworu sacharozy do niebieskiego wodorotlenku miedzi(II): a) barwa zmienia się na ceglastoczerwoną; c) barwa zmienia się na ciemnogranatową; b) barwa zmienia się na żółtą; d) barwa się nie zmienia. 10. Błonnik w organizmie człowieka: a) jest materiałem budulcowym. b) rozpada się pod wpływem enzymów na cząsteczki glukozy; c) pala się i dostarcza organizmowi energii; d) zwiększa perystaltykę jelit; © Copyright by Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa 2009 2 Część druga 11. 4 p. Podanym nazwom pojęć przyporządkuj ich opisy. a) wysalanie białka 1. Nieodwracalne ścięcie białka zachodzące np. pod wpływem wysokiej temperatury, alkoholu, soli niektórych metali b) tłuszcze 2. Inaczej celuloza, wielocukier o ogólnym wzorze: n  (C6H10O5 ) , gdzie n = 2500–10000 c) próba Trommera 3. Estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych d) błonnik 4. Reakcja glukozy z wodorotlenkiem miedzi(II) prowadząca do powstania ceglastoczerwonego tlenku miedzi(I) 5. Odwracalne ścięcie białka pod wpływem chlorku sodu a – ………., b – ………., c – ………., d – ………. . 12. 2 p. Zapisz schemat reakcji powstawania glukozy w wyniku fotosyntezy i omów jej znaczenie dla organizmów. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… 13. 3 p. Zapisz równanie reakcji hydrolizy skrobi. Podaj nazwy produktów i warunki, w jakich ta reakcja zachodzi. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… 14. 3 p. Zaprojektuj i opisz doświadczenie służące do odróżnienia roztworu glukozy od roztworu sacharozy. Wypisz potrzebne odczynniki, sprzęt, sposób wykonania doświadczenia i podaj przewidywane efekty. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… © Copyright by Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa 2009 3 15. 4 p. Zapisz schemat reakcji, jakim ulegnie w organizmie człowieka posiłek, w którego skład wchodzi bułka z szynką. ………………………………………………………………………...………………………………… Proszę o szybką pomoc.
Odpowiedź

1.Margaryny. 2.glicerol i wyzsze kwasy karboksylowe. 3.wielkocząsteczkowe związki organiczne zbudowane z cząsteczek aminokwasów. 4.Materiał budulcowy i zapasowy materiał energetyczny (spalanie białka zachodzi jako ostatnie spalanie w organiźmie) 5.denaturację białka 6. stężonego kwasu azotowego(V) wodorotlenku miedzi(II) 7.dwucukrów 8.jodem 9.barwa zmienia się na ceglastoczerwoną 10. zwiększa perystaltykę jelit 11. a5, c4, b3, d2

Dodaj swoją odpowiedź