Zakorkowaną kolbę wypełnioną częściowo gorącą ale nie wrzącą wodą studzimy polewając zimną wodą. Po chwili woda w kolbie zaczyna wrzeć( mimo ochłodzenia). Dlaczego?

Zakorkowaną kolbę wypełnioną częściowo gorącą ale nie wrzącą wodą studzimy polewając zimną wodą. Po chwili woda w kolbie zaczyna wrzeć( mimo ochłodzenia). Dlaczego?
Odpowiedź

Ponieważ ochładzasz powietrze w kolbie, a wraz ze spadkiem temperatury powietrza spada ciśnienie . Temperatura wrzenia cieczy zależy od ciśnienia. Woda wrze akurat w 100 stopniach pod ciśnieniem atmosferycznym natomiast zacznie sie gotowac w niższej ( takiej jaką akurat ma w tej nieszczęsnej kolbie) pod mniejszym ciśnieniem ( tym co się akurat tam utworzyło . ...)

Dodaj swoją odpowiedź
Fizyka

zakorkowaną kolbę wypełnioną częściowo gorącą ale nie wrzącą wodą studzimy polewając zimną wodą. Po chwili woda w kolbie zaczyna wrzeć( mimo ochłodzenia) Dlaczego???

zakorkowaną kolbę wypełnioną częściowo gorącą ale nie wrzącą wodą studzimy polewając zimną wodą. Po chwili woda w kolbie zaczyna wrzeć( mimo ochłodzenia) Dlaczego???...