smarzone jabłka lub gęsta marmolada jabłkowa 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła (250dag) 2 jajka 2 żółtka 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia szczypta cymanonu gruby cukier do posypania ciasta tłuszcz do smarowania formy tortownica średniej formy szarlotka
Blok, mleko Potrzebna mleko w proszku 6 paczek herbatników 4 łyżki kakao 5 łyżek cukru literatka wody margaryna Kasia aromat waniliowy(ja używam waniliowy ty możesz jak chcesz :D :) Herbatniki rozkruszyć na małe kawałeczki. Mleko, cukier , masło i kakao przełożyć do rondelka , i czekać , aż wszystko sie połączy , staraj się by się nie zagotowało . :) ściągnąć garnek i szybko mieszając dodać , mleko w proszku . I jak się zdecydujesz także aromat w sumie nie musi być waniliowy jak wolisz :) Jak powstanie masa , dodać powoli pokruszone herbatniki mieszając duzą łyżka. Masę nałożyć do formy ( najlepiej formę przed wyłożyć papierem do pieczenia . ) Nałożoną masę ładnie wygładzić by była równa , Wszystko włożyć do lodówki najlepiej na noc. Gotowe ciasto wyjąć z formy i krajać na nie duże kawałki . Smacznego :D