Deska do krojenia (drewniana) powinna być twarda, aby drewno nie kroiło się i nie wchodziło do jedzenia. Trzeba też zwrócić uwagę czy deska wchłania zapachy i wodę.
Jakie cechy powinno mieć drewno z którego wykonana jest deska do krojenia: Powinno być twarde - im twardsze tym lepiej - najlepsze są heban, kokos, ale też buk, grab czy cis. Najczęstsze są deski dębowe i bukowe (drewno twarde i bardzo twarde, dość popularne). Uwaga - dobre są też deski bambusowe - to co prawda trawa, ale rośnie szybko i po odpowiednim sprasowaniu taka deska jest porównywalna do deski z drewna twardego (np.: dębowego). wady: drewno nasiąka, przyjmuje niemiłe zapachy i kolory. zalety: samo zasklepia nacięcia (goi rany), nie tępi noży. Bambusowe deski mają zalety drewna i nie maja jego wad (sposób ułożenia włókien babusa w deskach powoduje, ze podczas krojenia nie powstają nacięcia kumulujące wodę - szybciej schną).