Gdzie są trawione białka cukry tłuszcze jakim enzymem co go wytwarza (jaki narząd)

Gdzie są trawione białka cukry tłuszcze jakim enzymem co go wytwarza (jaki narząd)
Odpowiedź

Białka: żołądek (enzym podpuszczka - ścina białko zawarte w mleku) żołądek (enzym pepsyna - rozrywa długie łańcuchy białkowe zapoczątkowując proces ich rozkładu) Tłuszcze: Dwunastnica (enzym lipaza - produkowany w trzustce - rozkłada tłuszcze do postaci glicerolu i kwasów tłuszczowych) Cukry: Jama ustna (enzym ptialina - produkowana przez ślinianki - zapoczątkowuje rozkład wielocukru - skrobi) Dwunastnica (enzym amylaza - produkowany w trzustce - rozkłada wielocukry do postaci prostszej) SORY TYLKO TYLE WIEM Z LEKCJI.

 Białko ścina podpuszczka , a tłuszcze i cukier lipoza  żoładkowa.oba enzymy wytwarzane są w zołądku.

Dodaj swoją odpowiedź