Konie w agroturystyce
Bardzo modna w ostatnich latach stała się agroturystyka. Jest to masowa turystyka, która powstała na terenach wiejskich przy gospodarstwach rolnych, znana w Polsce od dawna jako wczasy pod gruszą. Stała się ona dodatkowym źródłem dochodu dla gospodarstw, które położenie, bądź inne warunki przyrodnicze nie pozwalają na utrzymanie się gospodarstwa tylko z tytułu uprawy roli lub hodowli zwierząt. Początki agroturystyki sięgają sześćdziesiątych lat XX wieku. Spadek ceny produktów rolnych, wzrost kosztów i rozwój mechanizacji spowodowały rozwój turystyki wiejskiej. W Polsce agroturystyka rozwija się coraz prężniej. Pierwsze gospodarstwa powstały już prawie 20 lat temu.
Ta forma masowej turystyki obejmuje różnego rodzaju usługi, począwszy od zakwaterowania, poprzez częściowe lub całkowite posiłki, wędkarstwo i jazdę konną, po uczestnictwo w pracach gospodarskich. Wiele przyjemności sprawia agroturystom np. dojenie krów lub wypas owiec. Dużą popularnością cieszą się serwowane przez gospodarzy potrawy regionalne i własne przetwory takie jak: masło, sery, konfitury, soki itp.
Obok domowych przysmaków goście często korzystają z możliwości czynnego spędzania wolnego czasu. W wielu gospodarstwach agroturystycznych można spotkać konie, których obecna rola bardzo różni się od znanej nam sprzed wielu lat. Jednak kiedyś jak i dziś możemy rozróżnić 3 zasadnicze rasy koni: gorącokrwiste, zimnokrwiste i prymitywne, które znacznie różnią się od siebie tak budową i temperamentem, jak i innymi cechami. Powstały one w zupełnie w innych warunkach.
Konie gorącokrwiste powstały w warunkach stepowych, w suchym kontynentalnym klimacie. W okresie letniej posuchy musiały przebywać duże przestrzenie w poszukiwaniu pożywienia, a w zimie wygrzebywać paszę spod śniegu. Będąc w stałym ruchu wyrabiały w sobie zdolność do szybkiego biegu i wytrzymałości, a budowa ich dostosowała się do warunków środowiskowych. Najbardziej typowymi przedstawicielami koni gorącokrwistych są konie ras czystych: czystej krwi arabskiej i pełnej krwi angielskiej.
Konie zimnokrwiste pochodzą ze stron o łagodnym i wilgotnym klimacie, gdzie pasły się na żyznych, nisko położonych łąkach, dzięki czemu uzyskały dużą masę ciała, ale zarazem tkankę mniej jędrną, bardziej limfatyczna, a kość mniej zbitą i bardziej gąbczastą. Rasa ardeńska wywarła największy ze wszystkich ras zimnokrwistych wpływ na hodowlę koni w Polsce. Bardzo podobną do rasy ardeńskiej jest rasa belgijska.
Ludzie po udomowieniu koni hodowali je w określonych celach, a stosując różne metody hodowlane zdołali wytworzyć wiele ras koni, przystosowanych do różnych sposobów użytkowania. Pod względem przydatności użytkowej konie dzielimy na: wierzchowe( specjalnie przystosowane do jazdy pod siodłem), wszechstronnie użytkowe( nadające się zarówno pod wierzch, jak i do zaprzęgu), Pospieszno robocze ( nadające się wyłącznie do pracy w zaprzęgu, ale odznaczające się dobrym ruchem w stepie i kłusie), pociągowe ciężkie ( o dużej masie ciała, przystosowane do ciągnięcia dużych ciężarów w powolnym tempie), juczne (nieduże, krępe konie, nadające się do dźwigania juków na grzbiecie).
Dziś większość utrzymywanych koni ma służyć jako ozdoba i magnes przyciągający gości do gospodarstwa. Konie te nie pracują w polu, nie ciągną ciężkich wozów. Ich zadaniem jest umilanie wakacji agroturystom. Jazda wierzchem sprawia niesamowitą przyjemność i sporo satysfakcji. Prawie każdy kto spróbuje zakocha się w tym sporcie. Jeździectwo daje poczucie wolności i ogromnej radości .Człowiek dosiadając rosłe zwierze, które potrafi osiągać dość dużą prędkość czuje się panem wszechświata.
Chwile spędzone na wierzchowcu podczas przejażdżki po polach i lasach pozwalając uciec od trosk codziennego życia i zapomnieć o szarej, codziennej rzeczywistości. Dlatego tak wiele urlopowiczów coraz częściej zamienia dalekie zagraniczne wycieczki na pobyt w gospodarstwie agroturystycznym , gdzie codziennie obcuje się z końmi. Ich zamiłowanie sięga tak daleko, że potrafią wstawać świtem, by tylko przez kilka chwil poczuć wiatr na twarzy podczas porannego galopu. Początek takiego zauroczenia z czasem przeistacza się w ogromną miłość do tych pięknych zwierząt.
Dzięki obecności koni w agroturystyce gospodarze mają większe szanse na lepszy zarobek. Dlatego coraz większa liczba gospodarstw agroturystycznych decyduje się na utrzymanie tego gatunku zwierząt,.