1.Oblicz: a) stosunek masowy pierwiastków chemicznych w kwasie siarkowym (IV) b) stosunek masowy pierwiastków chemicznych w tlenku siarki (IV) 2. Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto.

1.Oblicz: a) stosunek masowy pierwiastków chemicznych w kwasie siarkowym (IV) b) stosunek masowy pierwiastków chemicznych w tlenku siarki (IV) 2. Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto.
Odpowiedź

Ad a. H₂SO₃ H     S     O 2*1u   32u    3*16u 2u     32u     48u 2:32:48 1:16:24 Ad b. SO₂ S     O 32u     2*16u 32u     32u 32:32 1:1 Ad 2.  Do wykrycia obecności białka stosuje się roztwór kwasu azotowego (V). Fasola i twaróg pod wpływem tego kwasu barwią się na żółto, co świadczy o tym, że zawierają białko.

1. a)kwas siarkowy(IV)- H2SO3 mH2SO3=2*1u+32u+3*16u Stosunek: H:S:O=2:32:48=1:16:24 b)tlenek siarki(IV)- SO2 mSO2=32u+2*16u Stosunek: S:O=32:32=1:1 2. Fasola i twaróg pod wpływem kwasu azotowego(V)barwią się na żółto, ponieważ zachodzi reakcja ksantoproteinowa, która służy do wykrywania białek, które są obecne zarówno w fasoli, jak i twarogu.

Dodaj swoją odpowiedź