Cholesterol – organiczny związek chemiczny, lipid z grupy steroidów zaliczany także do alkoholi, najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia jest stężenie nieprzekraczające 190 mg/dl. trójglicerydy- organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym na bieżące potrzeby organizmu lub są też magazynowane jako materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej. LDL-Lipoproteina niskiej gęstości. est to główny transporter cholesterolu z wątroby do innych narządów (przede wszystkim nerek, mięśni i kory nadnerczy). HDL-Lipoproteina wysokiej gęstości. frakcja lipoproteiny osocza krwi o wysokiej gęstości.
cholesterol-potocznie cholesterolem nazywa się obecne w osoczu krwi pokrewne sytuacje lipidowe-lipoproteiny,w skład których między innymi wchodzi też cholesterol prawidłowy wynik cholesterolu-poziom cholesterolu zależy od odżywiania ,prawidłowy poziom cholesterolu uznany przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne nie powinien przekraczać 200 mg. trójglicerydy-jest to rodzaj tluszczow ktore w odpowiednich ilosciach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.-prawidlowy wynik:ponizej 150mg. LDL-oznacza lipoproteiny o małej gęstosci HDL-lipoproteiny o wysokiej gęstości