Czy dyfuzja cieczy w ziemniaku różni się od dyfuzji cieczy w wodzie?

Czy dyfuzja cieczy w ziemniaku różni się od dyfuzji cieczy w wodzie?
Odpowiedź

tak ponieważ dyfuzja to proces samorzutnego łączenia się cząsteczek. Najszybciej zachodzi w gazach .Woda jest w stanie cziekłym więc cząsteczki są poukładane luźno i łatwiej jest im się połączyć  ,

Odp. Teoretycznie  tak. Proces  samorzutnego  mieszania  się  związków  będących  w bezpośrednim  kontakcie zachodzi  w różnym  czasie.  Pamiętaj  ,  zjawisko  to  zachodzi  "szybko". Jeżeli  następuje  zjawisko  dyfuzji  pomiędzy  ciałami  stałymi np:pomiędzy  klockiem  wykonanym  ze  złota  i  klockiem  wykonanym  z ołowiu , zachodzi  dosyć  długo. Współczesna  nauka  zakłada  , że  nie  jest  to  dyfuzja. Ziemniak  to  skrobia  i  woda . Wiesz  jak  określa  się  zawartość skrobi  w ziemniaku?  Za  wartość skrobi decyduje  o  cenie  ziemniaka. Do  naczynia  walcowatego  wlewa  się wodę.  Umieszczamy  określoną  ilość  ziemniaków. Pamiętaj , woda  w wodzie nic  nie  waży ,  różnica  masy  ziemniaków i  ziemniaków  w wodzie pozwala  określić  zawartość  skrobi  w ziemniakach. Może  to  jest  ilościowy  problem  ale  schemat  tego  zjawiska  jest  taki  sam.

Dodaj swoją odpowiedź