Żywnienie osób pracujących umysłowo
Żywnienie osób pracujących umysłowo
1. Zapotrzebowanie energetyczne osób pracujących umysłowo.
Praca umysłowa pochłania znacznie mniej energii niż praca fizyczna. Dlatego też zapotrzebowanie energetyczne osób, które wykonują pracę umysłową jest stosunkowo małe w porównaniu z zapotrzebowaniem energetycznym osób fizycznych.
Wartość energetyczna posiłków dla osób pracujących umysłowo wynosi od 2100 do 2400kcal.
2. Zasady żywienia ludzi pracujących umysłowo – wskazania ogólne.
Pożywienie ludzi prowadzących siedzący tryb życia powinno składać się z potraw lekko strawnych, o małej zawartości energetycznej, a równocześnie w pełni zaspokajać potrzeby organizmu. Z produktów białkowych najodpowiedniejsze są:
· chude mięso (wołowe, cielęce, drób i ryby)
· chude wędliny
· jaja
· chude sery
· mleko
W jadłospisie tej grupy ludności nie powinno zabraknąć potraw z warzyw, surówek i owoców. Występujący w warzywach i owocach błonnik oraz kwasy organiczne bardzo korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i wydzielanie soków trawiennych.
Posiłki powinny być spożywane regularnie. Należy je urozmaicać zarówno pod względem asortymentu produktów, jak również pod względem sposobu przyrządzania.
3. Przeciwwskazania diety.
W jadłospisach tej grupy ludności powinno unikać się nadmiernej ilości tłustych mięs, sosów, produktów skrobiowych, ciast, gdyż siedzący tryb życia utrudnia trawienie. Nie wskazane jest podawanie dużych ilości suchych nasion strączkowych, które przy małej ruchliwości są ciężko strawne i wywołują wzdęcia.
Produkty takie jak:
· ziemniaki
· kasze
· ciasta gotowane
· pieczywo jasne
nie powinny być spożywane w nadmiernych ilościach, ale jedynie w takich by pokryć zapotrzebowanie energetyczne. Niewskazane jest również picie alkoholu i palenie tytoniu.