Składniki 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki syropu klonowego czubata łyżka dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżki balsamico 4 łyżki oleju orzechowego sól, pieprz 5 ugotowanych buraków 2 garści zielonych winogron bez pestek garść natki pietruszki 5 łyżek włoskich orzechów gotowe czosnkowe grzanki Musztardę, syrop, dżem, balsamico, olej, sól i pieprz do smaku ucieramy na gładki sos. Buraki ścieramy na grubych oczkach na długie wiórki, mieszamy z sosem, wstawiamy do lodówki na 1 godz. Wyjmujemy, mieszamy z winogronami (można je przeciąć na połówki), posiekaną natką i pokruszonymi orzechami (warto je uprażyć na suchej patelni). Przed podaniem posypujemy grzankami.
Przepis na naleśniki (dla dwóch osób) Składniki: - ok. Pół szklanki mleka - ok. Jedną szklankę mąki - dwa jajka - jak ktoś lubi, można dla smaku dodać odrobinę soli/cukru Sposób przygotowania: Do miski/garnka wsyp mąkę. Dodaj mleko i jajka. Ewentualnie dla smaku szczypta soli/cukru. Wszystko zmiksuj mikserem. Wlej na rozgrzaną patelnie połowę masy, przewaracaj, aby naleśniki się usmażył. Gdy już będzie gotowy, połóż na talerz i wlej na patelnię drugà część masy, robiąc z nią to samo, co z pierwszą. Smacznego!