Zmysły mają duże znaczenie w ocenie jakości pokarmu . Podaj przykłady potwierdzające to stwierdzanie w odniesieniu do wymienionych zmysłów 1 wzrok 2 smak 3 dotyk

Zmysły mają duże znaczenie w ocenie jakości pokarmu . Podaj przykłady potwierdzające to stwierdzanie w odniesieniu do wymienionych zmysłów 1 wzrok 2 smak 3 dotyk
Odpowiedź

1. Posługując się wzrokiem można dostrzec czy jedzenie nadaje się do spożycia. Jeśli jest na przykład spleśniałe, na pewno nie ulegnie to naszej nieuwadze, gdyż kolor posiłku nie będzie taki jak potrzeba. 2. Używając zmysłu smaku konsument ocenia czy pokarm mu smakuje oraz czy w dalszym ciągu nadaje się do spożycia. 3. Dotykając pokarmu bardzo łatwo można ocenić czy nie jest popsuty. Delikatnie ugniatając na przykład jabłko czy pomidor można dostrzec czy nie jest on zbyt miękki, bądź zbyt twardy.

1. Jeśli na jedzeniu jest pleśń, widzimy to i wiemy, że nie należy tego jeść. 2. Jeśli jedzenie jest nieświeże, wyczujemy to w smaku. 3. Jeśli owoc jest zgniły, możemy wziąć go do ręki i wyczuć, że np. jest miękki. Liczę na naj ♥

Dodaj swoją odpowiedź