Do związków organicznych znajdujących się w spożywanych pokarmach należą: białka, cukry, tłuszcze, kwasy nukleinowe, witaminy. 1. Są składnikiem budulcowym każdej komurki, pełnią funkcję regulacyjne, transportowe i obronne-............. 2.Są nośnikiem

Do związków organicznych znajdujących się w spożywanych pokarmach należą: białka, cukry, tłuszcze, kwasy nukleinowe, witaminy. 1. Są składnikiem budulcowym każdej komurki, pełnią funkcję regulacyjne, transportowe i obronne-............. 2.Są nośnikiem informacji genetycznej biorą udział w produkcji białek-........... 3.Związki te umożliwiają prawidłowy przebieg procesów życiowych, wchodzą w skład enzymów-.............
Odpowiedź

1. białka 2. kwasy nukleinowe 3. witaminy

1. białka 2. kwasy nukleinowe 3. witaminy Mam nadzieję, że pomogłam, liczę na naj :)

Dodaj swoją odpowiedź