jaką funkcję pełni w organizmie białko tłuszcz cukier witaminy woda i sole mineralne

jaką funkcję pełni w organizmie białko tłuszcz cukier witaminy woda i sole mineralne
Odpowiedź

Białko są podstawowym budulcem komórek ciała. Pełnią także inne funkcje w organizmie na przykład transportują różne substancje.  Cukry dostarczają energii, jednak spożywanie cukrów w nadmiarze, zwłaszcza tych w słodyczach, może być przyczyną nadwagi lub otyłości, a także może wywoływać choroby zębów.  Tłuszcze, tak jak cukry dostarczają organizmowi energii. Tłuszcze także umożliwiają wchłanianie niektórych witamin. Tłuszcze są gromadzone pod skórą jako materiał zapasowy, te zapasy organizm wykorzystuje wtedy, gdy codzienne pożywienie nie dostarcza mu wystarczającej energii  Witaminy nie dostarczają ani energii ani budulca. Witaminy są potrzebne do prawidłowej pracy organizmu.  W solach mineralnych są wapń, magnez oraz żelazo. Sole mineralne należą do materiałów budujących organizm i przyczyniają się do jego prawidłowej pracy.  Woda to główny składnik organizmu, stanowi ponad połowę jego masy, dlatego jest tak bardzo potrzebna do życia, ponieważ wszystkie procesy zachodzące w człowieku są w obecności wody. 

1.Białka służą do budowy i odbudowy zużywających się tkanek (złuszczony naskórek, wypadające włosy)są podstawowym składnikiem krwi, limfy oraz wielu ciał biologicznie czynnych (hormony, enzymy)biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwiwchodzą w skład ciał odpornościowychutrzymują właściwy odczyn płynów ustrojowych, treści przewodu pokarmowegopełnią rolę nośnika niektórych witamin czy soli mineralnych2.Tłuszcze- są źródłem energii dla tkanek i narządówułatwiają odczuwanie smaku i połykanie pokarmuumożliwiają gromadzenie energii w postaci tkanki zapasowejhamują skurcze żołądka i wydzielanie soku żołądkowegochronią przed nadmierną utratą ciepłastabilizują nerki i inne narządy wewnętrznedostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których powstają hormony tkankowesą nośnikami witamin, tj. A, D, E, Kdecydują o sprawności układu krążeniawpływają na stan skóry i włosów3.Węglowodany -                 dostarczają łatwo przyswajalnej energiiutrzymują stały poziom glukozy we krwi, co zapobiega hipoglikemii (niedocukrzenia)poprawiają walory smakowe posiłkówkonieczne są do utleniania kwasów tłuszczowych. W przypadku niedostatecznej ilości węglowodanów przyswajalnych w pożywieniu dochodzi do spalania kwasów tłuszczowych i powstawania ciał ketonowych zakwaszających organizmbłonnik pokarmowy (część nieprzyswajalna) z kolei: pobudza funkcje żucia i wydzielania śliny działającej ochronnie na zęby, buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, zwiększa objętość treści pokarmowej w jelicie cienkim, wpływa na zwiększone wydzielanie soków trawiennych, pobudza ukrwienie jelit, wpływa na wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego(gastryny), przez mechaniczne drażnienie ścian jelita grubego wpływa na jego perystaltykę, zmniejsza wartość energetyczną diety i daje uczucie sytości, chroni przed zaparciami uchyłkowatością jelit, polipami, żylakami odbytu i chorobą nowotworową4. Witaminy - Każda z witamin ma swoją rolę do spełnienia w organizmie, dlatego ważne jest, by starannie pokrywać ich dzienne zapotrzebowanie. Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest niewielkie i liczone w miligramach (mg), a nawet w mikrogramach (μg).  Przedawkowanie, niedobór lub brak jakiejś z witamin prowadzi do chorób, które nazywamy w zależności od zaawansowania hiperwitaminozą (przedawkowanie), hipowitaminozą (niedobór częściowy) lub awitaminozą (całkowity brak). 5.Woda-Mówiąc o wodzie językiem chemicznym mamy na myśli związek o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia – lodem.  Życie bez wody nie jest możliwe. Bez pożywienia możemy przeżyć nawet 2 miesiące, bez wody zaś zaledwie 7-10 dni. Skład ciała ludzkiego to 65-70% woda. W środowisku wodnym odbywają się wszystkie procesy życiowe, woda jest też składnikiem budulcowym wszystkich tkanek.  Utrata 2% wody odbija się na obniżeniu wydolności organizmu., a przy stracie wody do 10% masy ciała człowiek staje się niezdolny do jakiegokolwiek wysiłku fizycznego. Przy utracie 20% wody następuje śmierć. Poprzez picie większych ilości wody zapobiegamy zaparciom. Woda pomaga również oczyścić organizm z toksyn (będąc wydalana wraz z moczem i potem). 6.Sole mineralne - Składniki mineralne (związki nieorganiczne, pochodne kwasów lub zasad) pełnią w organizmie ludzkim rolę budulcowa oraz podobnie jak witaminy – regulującą. Wpływają ponadto na gospodarkę wodną oraz równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. W skład tkanek i płynów ustrojowych wchodzi około 40 pierwiastków chemicznych. Dzieli się je na mikro – i makroelementy. Pierwsze zwane są też pierwiastkami śladowymi, gdyż występują w organizmie w małych ilościach ( w przeciwieństwie do tych drugich).  Makroelementy to: wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor, siarka. Do mikroelementów zaś zaliczamy fluor, żelazo, miedź, mangan, cynk, jod, chrom, selen i inne. Tak jak w przypadku witamin, zarówno niedobór jak i nadmiar składników mineralnych może być szkodliwy dla organizmu. Mam nadzieje,że pomogłam liczę  na naj :)

Dodaj swoją odpowiedź