Indywidualne środki Ochrony i ochorna żywności
INDYWIDUALNE ŚRODKI OCHRONY
Do indywidualnych środków obrony zaliczamy maski przeciwgazowe. Do Masek filtracyjnych zaliczamy: maska przeciwgazowe MP-4 i MP-5. Maska filtracyjna MP-4 składa się z: części twarzowej, a poniżej gumowy kadłub, półmaska z zaworami wydechowymi, zespół foniczno-wydechowy, wkładki filtrosorpcyjne (dwie sztuki), nagłowie taśmowe, nakładki na okulary, tkanina przeciwzraszeniowa, worek przeprawowy. Maska MP-5 składa się z: części twarzowej, filtropochłaniacza, urządzenia umożliwiającego picie i torby nośnej. Część twarzowa zbudowana jest z: panoramicznego wizjera nagłowia taśmowego i półmaski z zaworami wdechowymi, zaworu wydechowego, komory fonicznej, zaworu do urządzenia umożliwiającego picie, podłączenie filtropochłaniacza, ochładzaczy.
OCHRONA ŻYWNOŚCI I WODY PRZED SKAŻENIEM
Przechowywanie żywności w odpowiednich opakowaniach od momentu produkcji, podczas magazynowania i transportu aż do chwili sprzedaży zapewnia trwałość wyrobom i decyduje o ich przydatności do spożycia. Produkty żywnościowe już zakupione powinny znajdować się w szczelnych pojemnikach, nieumożliwiających się przedostanie pyłów i zarazków do ich wnętrza. W hermetycznie zamykanych naczyniach przechowuje się: a) produkty sypkie: kasze, cukier, mąkę, sól, makaron; b)produkty w postaci płynnej: przetwory z owoców i warzyw, wodę do celów spożywczych.; c)produkty w postaci stałej lub płynnej: masło, olej, twaróg, mięso i przetwory mięsne, ryby i ich przetwory, chleb. Produkty sypkie, suszone owoce, warzywa i nasiona można umieścić wewnątrz szafek w zaimpregnowanych workach płóciennych. W metalowych puszkach przechowujemy: przetwory mięsne i rybne, przetwory owocowe i warzywne, oleje. Hermetyczne pudelka z tworzyw sztucznych wymagają dodatkowego zabezpieczenia przed skażeniem ponieważ polietylenowe woreczki mogą wchodzić w reakcje z BST. Wykonane z papierów wielowarstwowych , foliowanych lub metalizowanych opakowania stanowią skuteczne zabezpieczenie przed skażeniem, ale wymagają umieszczenia w szafkach. Owoce i warzywa trwałe przechowuje się w skrzyniach drewnianych wyłożonych papierem pergaminowym lub woskowym. Niektóre produkty wymagają niskiej temperatury. Taką żywność przechowujemy w lodówkach i zamrażarkach. / Zabezpieczone produkty należy zgromadzić w jednym pomieszczeniu usytuowanym na środku mieszkania. Całe mieszkanie powinno być jak najbardziej uszczelnione. Drzwi i okna uszczelniamy taśmami, a otwory wentylacyjne wielokrotnie założonym gęstym namoczonym materiałem. W drzwiach dodatkowo należy zawiesić koc uniemożliwiający przenikanie skażonego powietrza podczas ich otwierania. / Pył promieniotwórczy usuwa się z powierzchni opakowań, zmywając roztworem dezaktywującym , woda lub środkami myjącymi bądź piorącymi. Tak postępujemy z opakowaniami szklanymi i metalowymi. W innym przypadkach przy żywności wcześniej niezabezpieczonej należy odstawić je od momentu , kiedy nastąpi samoistny rozpad promieniotwórczości. Warzywa i owoce myjemy kilkakrotnie w czystej wodzie. Produkty sypkie przechowywane w torebkach papierowych i workach płóciennych dezaktywuje się poprzez zamoczenie ich w wodzie aż woreczek zrobi się miękki. Później należy przesypać warstwę mokrą (skażoną) od suchej. Poddać produkt kontroli dozymetrycznej. Skażona wodę poddajemy procesowi sedymentacji./ Po kontroli dozymetrycznej kilkakrotnie myje się opakowania, po czym zdejmuje się wierzchnia warstwę opakowania i produktu. Usuwa się z opakowania papierowe i foliowe. Produkty o stałej konsystencji zmywa się pod bieżącą wodą, potem zdejmuje wierzchnią warstwę. Produkty skażone parami wietrzy się albo gotuje. Mięso i tłuszcze po wstępnej obróbce należy gotować przez 4 godziny w 4 objętościach wody. Żywność skażoną kroplami tabunu, somanu i iperytu należy zniszczyć. Wodę filtruje się przez aktywny z osadzonym na nim wodorotlenkiem żelaza lub miedzi. / W razie użycia środków biologicznych przeprowadza się dezynfekcje żywności i wody. Wszystkie opakowania zmywamy czystą wodą. Opakowania szklane dezynfekujemy roztworem siarczanu amonowego lub wapna chlorowanego lub wapna chlorowanego. Opakowania metalowe gotujemy w 3-procentowym roztworze sody do jednej godziny. Żywność można zdezynfekować poddając ja procesowi naświetlania promieniami ultrafioletowymi lub gotując.