Przyczyny głodu i niedoboru żywności oraz jak je naprawić

PRZYCZYNY NIEDOBORU ŻYWNOŚCI I GŁODU:

- niewspółmierny wzrost liczby ludności do przyrostu żywności,
- zła(nieodpowiedzialna) polityka państw np. przedkładanie celów militarnych na społeczne.
- coraz intensywniejsza degradacja środowiska przyrodniczego wywołana np. rolnictwem żarowo-odłogowym,
- klęski żywiołowe- powodzie, susze,
- degradacja gleby,
- nieodpowiednie magazynowanie i przechowywanie produktów rolnych i żywnościowych.

JAK MOŻNA POPRAWIĆ STAN WYŻYWIENIA LUDNOŚCI NA ŚWIECIE:

- podwyższenie poziomu wiedzy rolniczej,
- ulepszenie techniczne rolnictwa,
- zwiększenie spożycia białka zwierzęcego,
- racjonalna polityka państw,
- ochrona środowiska,
- mniejsza emisja spalin,
- polepszenie warunków magazynowania,
- zwiększenie inwestycji w przemyśle rolno spożywczym,
- rozwój nasiennictwa,
- zabezpieczenia przed klęskami żywiołowymi,
- zwiększenie wykorzystania zasobów mórz i oceanów,
- zwalczania erozji glebowej,
- uprawa roślin motylkowych,
- stosowanie płodozmianu.

Dodaj swoją odpowiedź