Definicje agrobiznesu
Def. agrobiznesu wg J. H. Devisa: Agrobiznes-jako dział gospodarki narodowej (gosp. żywnościowej) skł. się z trzech gł. agregatów (zespołów) ekonomicznych: I- zaopatrzenia, II-rolnictwa, III- przetwórstwa i obrotu. Agregat I obejmuje zaopatrzenie rolnictwa w środki do produkcji: (śr. trwałe) *maszyny i ciągniki *budynki i budowle *ziemia *plantacje wieloletnie (śr. obrotowe) *nawozy *kapitał finansowy *środki ochrony *środki energetyczne *nasiona w produkcji roślinnej *zwierzęta *usługi weterynaryjne. –Działalność naukowo- badawcza, szkoleniowo- oświatowa i doradztwo. Rys historyczny rozwoju I agregatu: -lata 1920- 1950 okres rewolucji techn. w rolnictwie, intensywny rozwój przemysłu ciągnikowego; w tym okresie w rolnictwie światowym (a w szczególności w rolnictwie amerykańskim) następuje zmiana siły pociągowej –okres w którym wprowadzono do rolnictwa na szeroką skalę kombajny (zbożowe, ziemniaczane i buraczane) –okres w którym wprowadzono przemysłowe mieszanki pasz treściwych a tym samym zwiększeniem podaży prod. rolniczych –kolejnym etapem w rozwoju zaopatrzenia to wprowadzenie elektroniki do produkcji –dostosowanie jej w praktyce. AGREGAT II Rolnictwa wg J. H. Devisa to przede wszystkim produkcja surowców pochodzenia rolniczego dla przemysłu przetwórczego czyli produkcji żywności i dla przemysłu tekstylnego (włókna i skóry). W tym ujęciu pojęcie farming różni się wyraźnie od pojęcia rolnictwa. W polskim języku w praktyce i historycznym rozwoju nie mamy takich podziałów, w naszym rolnictwie jak dotąd nie występują gosp. typu farmerskiego. Zmiany struktury produkcyjnej i dochodowej farm amerykańskich. W 1991r. liczba farm 2400 tys. z tego tzw. farm towarowych z roczną sprzedażą produktów wartości 20 tys. i więcej dolarów było tylko 972 tys. farm. Reszta czyli 1428 tys. farm sprzedawała produkty rolne w skali rocznej o wartości od 1 tys. do 20 tys. dolarów. Natomiast 24 tys. farm czyli 10% ogółu sprzedawały produkty o wartości ponad 100 tys. dolarów. Ok. 30 tys. farm i przeds. rolniczych daje 90% produkcji towarowej. Specjalizacja produkcji rolnictwa amerykańskiego: *produkcja żywca- brojlerów w USA wynosi ok. 7,5 mln. ton i jest ona uzyskiw. w trzech stanach. *produkcja indyków- też jest prowadzona w trzech stanach. Farming amerykański oznacza wysoką specjalizację poszczególnych farm oraz rejonizację produkcji, co jest związane z ograniczonymi inwestycjami, a wykorzystuje się naturalne warunki przyrodnicze np. bydło rzeźne utrzymywane jest na pastwiskach. Zasadą jest, że farmy wysoko towarowe to wyspecjalizowane przedsiębiorstwa w produkcji 1 lub 2 rodzajów surowca dla przemysłu przetwórczego. W 1990r. majątek farmerów łącznie z inwentarzem żywym, ciągnikami i maszynami rolniczymi szacowany był na bilion dolarów. Ze sprzedaży prod. pochodz. zwierzęcego farmerzy uzyskali 89 mln. dolarów, natomiast ze sprzedaży prod. roślinnego 78 mln. dolarów. Z bespośr. dopłat rządowych do tzw. progr. wspierających ceny i dochody farm, wynosiła 9,3 mld. dolarów. W 1990r. export produktów rolnych i żywności rolnictwa amerykańs. osiągnął 40,2 mld. dol. i stanowił 11% całego exportu. Nadwyżka w tym exporcie wynosiła 12 mld. dol., natomiast saldo exportu i importu USA w tym roku było ujemne.