zad6 oba sa cieczami, maja charakterystyczne zapachy i sa bezbarwne Zad.7 alkohol etylowy w przemysle spozywczym do produkcji napojow alkoholowych, w medycynie stosowany do odkazania
8.1 Cp = ms/r * 100% = mr = 30+210 = 240 g 30/240 * 100% = 12,5% 2. mr = m wody+ms = 60+230 = 290 60/290*100%=20,69% 4. 1. C17H35COOH + Na0H ----------> C17H35COONa + H20 2. C15H31COOH + KOH -----> H20 + C15H31COOK 6 . kwasu octowego : bezbarwny , charakterystyczny zapach , ciecz , alkohol : bezbarwny , dobrze rozpuszcza się w wodzie, ciecz , zad.2. a) C2H50H + 302 -----> 2CO2 + 3H20 b) CH30H + 02 ---> C + 2H20 c) HCOOH + 02 ----------> CO2 + H20 d) CH3COOH + 202 --------> 2CO2 + 2H20 7. alkohol etylowy : przemysł spożywczy , farmaceutyka , przemysł kosmetyczny , kwas octowy: przemysł spożywczy , farmakologia , rozpuszczalnik kamienia , zad.3. 1) CH3COOH + Na0H --------> CH3COONa + H20 2) CH3COOH + CH3OH <==H+=====>CH3COOCH3 + H20 1) HCOOH + KOH --> HCOOK + H20 2) HCOOH + C2H50H <=H+=======> HCOOC2H5 + H20 zad.5. 1) C3H8O3 = 92 , %C = 36/92*100%= 39,13% 2) %0= 48/92*100%=52,17% 1 . a) metanolu, H | H -- C - OH | H b) etanolu, H H | | H- C -C -H | 0H c) kwasu mrówkowego, H- C =O H d) kwasu octowego. H | H- C - C = O | H 0 H