Sernik Lista składników: 200 g margaryny Kasia 350g mąki200g Kasi120g cukru1 jajko2 łyżki śmietanyMasa:5 jajek750g sera twarogowego (3-krotnie mielonego)150g cukru pudru1 sernix1 cukier waniliowysok z 0,5 cytrynyOddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy żółtkowej dodaj twaróg, pianę z białek, sernix i sok z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj pół szklanki mleka i ponownie wymieszaj. Mąkę wymieszaj z cukrem i posiekana Kasią, dodaj śmietanę, jajko i szybko zagnieć ciasto. Ciastem wylep spód i brzegi tortownicy. Masę serową przełóż do wylepionej ciastem tortownicy i piecz w 200°C przez około 60 minut.
Ciasto : Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, żółtka jaj oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki lub zamrażarki.Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, docisnąć ręką do dna wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm. Masa: Zmielony twaróg zmiksować z jajkami oraz cukrem i masłem, wlać śmietankę oraz budyń rozpuszczony w mleku, dobrze schłodzony marcepan zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy, delikatnie wymieszać, wylać na kruchy spód. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach. Polewa: Marcepan rozdrobnić przełożyć do rondelka i na małym ogniu rozpuścić. Wlać śmietankę mieszać do momentu aż powstanie jednolita gęsta polewa.Po zdjęciu z palnika, wylać na zimny sernik rozprowadzić łopatką Udekorować prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.