1. Grupa –COOH to grupa funkcyjna: a) węglowodorów; b) alkoholi; c) kwasów karboksylowych; d) estrów. 2. Przemiana glukozy zawartej w owocach pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże, w wyniku której powstaje alkohol etylowy i tlenek węgl

1. Grupa –COOH to grupa funkcyjna: a) węglowodorów; b) alkoholi; c) kwasów karboksylowych; d) estrów. 2. Przemiana glukozy zawartej w owocach pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże, w wyniku której powstaje alkohol etylowy i tlenek węgla(IV) to: a) fermentacja octowa; b) fermentacja alkoholowa; c) fermentacja mlekowa; d) spalanie glukozy. 3. Produktami reakcji kwasu mrówkowego z sodem są: a) mrówczan sodu i wodór; b) mrówczan sodu i woda; c) mrówczan sodu i zasada sodowa; d) wyłącznie mrówczan sodu. 4. Octan magnezu ma wzór: a) (C2H5COO)2Mg; c) (CH3COO)2Mg; b) (HCOO)2Mg; c) (CH3COO)2Mg; d) (C3H7COO)2Mg. 5. Zabarwienie fenoloftaleiny po dodaniu roztworu alkoholu: a) pozostanie bez zmian; b) zmieni się na malinowe; c) zmieni się na zielone; d) zmieni się na niebieskie. 6. Który szereg zawiera wyłącznie wzory kwasów nasyconych: a) CH3COOH, C15H31COOH, C17H33COOH; b) HCOOH, CH3COOH, C17H33COOH; c) C17H33COOH, C17H35COOH, C15H31COOH; d) CH3COOH, C17H35COOH, C2H5COOH? 7. Składnik środków piorących i czyszczących, niewrażliwy na twardość wody to: a) mydło sodowe; b) mydło potasowe; c) detergent; d) glicerol. 8. Obecność grupy NH2 w cząsteczkach amin sprawia, że roztwory amin mają odczyn: a) kwasowy; b) obojętny; c) trudny do sprawdzenia; d) zasadowy. 9. Mrówczan propylu ma wzór: a) HCOOC3H7; b) C3H7COOCH3; c) HCOOC2H5; d) C3H7COOH. 10. Podczas hydrolizy octanu metylu powstają: a) kwas octowy i woda; b) kwas octowy i alkohol metylowy; c) kwas octowy i alkohol etylowy; d) alkohol metylowy i woda. Część druga 11. 4 p. Podanym nazwom pojęć przyporządkuj ich opisy. alkohol b) glicerol c) grupa funkcyjna d) estry 1. Kwas karboksylowy o długim łańcuchu węglowym wchodzący w skład tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych 2. Związki o wzorze ogólnym R1–COO –R2 otrzymywane w wyniku reakcji kwasów karboksylowych i alkoholi, zazwyczaj charakteryzują się ładnymi zapacham 3. Związek organiczny – pochodna węglowodoru, w którego cząsteczce co najmniej jeden atom wodoru został zastąpiony grupą wodorotlenową –OH 4. Grupa atomów (lub atom) połączona z łańcuchem węglowym związku organicznego – charakterystyczna dla danego związku i decydująca o jego właściwościach 5. Alkohol zawierający w cząsteczce trzy grupy wodorotlenowe, inaczej propanotriol a – …………, b – …………, c – …………, d – ………… . 12. 4 p. Napisz równania reakcji kwasu octowego z sodem i kwasu octowego z wodorotlenkiem wapnia. Nazwij produkty tych reakcji. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………... ………………………………………………………………………...…………………... 13. 2 p. Podaj równanie dysocjacji jonowej kwasu mrówkowego i nazwij powstające jony. ………………………………………………………………………...…………………………………... 14. 3 p. Zaprojektuj i opisz doświadczenie służące do odróżnienia kwasu stearynowego od kwasu oleinowego. Wypisz potrzebne odczynniki, sprzęt, sposób wykonania doświadczenia i podaj przewidywane efekty. ………………………………………………………………………...………………………………... 15. 4 p. Napisz równania reakcji estryfikacji kwasu octowego z alkoholem etylowym i kwasu mrówkowego z alkoholem metylowym. Podaj nazwy produktów tych reakcji. ………………………………………………………………………...………………………………... 16*. Napisz równania reakcji otrzymywania: maślanu butylu, propionianu propylu, octanu oktylu. ………………………………………………………………………...………………………………...
Odpowiedź

1.c 2.b 3.a 4.c 5.a 6.d 7.a 8.d 9.a 10.b 11.) a => 3 b => 5 c => 4 d => 2 12.) 2CH₃COOH + 2Na ==> 2CH₃COONa + Hz CH₃COONa ==> jest to octan sodu 2CH₃COOH + Ca(OH)₂ ==> (CH₃COO)₂Ca + 2H₂O (CH₃COO)₂Ca ==> jest to octan wapnia 13.) HCOOH ==> HCOO⁻ H⁺    (jest to anion mrówcza nowy oraz kation wodoru) Wybacz, ale tylko tyle jestem pewny. A wole nie ryzykować, że złe Ci tamte podam.

1. C 2. B 3. A 4. C 5. A 6. D 7. A 8. D 9. A 10. B 11. 2d, 3a, 4c, 5b 12. 2CH3COOH + Na ---> (CH3COO)2Na + H2 Produktami reakcji chemicznej są: Octan Sodu + Wodór 2CH3COOH + Ca(OH)2 ---> (CH3COO)Ca + 2H2O Produktami reakcji chemicznej są: Octan Wapnia + Woda 13. HCOOH ---> HCOO⁻ + H⁺ Produktami dysocjacji jonowej są: Anion Mrówczanowy + Kation Wodoru 14. Do wykonania doświadczenia potrzebne będzie: - Dwie probówki - Stojak na probówki - Łyżeczka Mamy Dwie probówki. W jednej mamy Kwas Oleinowy a w drugiej Kwas Stearynowy. Po dodaniu Br2, Kwas Oleinowy odbarwi się, a Kwas Stearynowy nie. Ponieważ Kwas Oleinowy jest nienasycony, a Kwas Stearynowy jest nasycony. 15. CH3COOH + C2H5OH ---> CH3COOC2H5 + H2O Produktami tej reakcji są: Octan Etylu + Woda HCOOH + CH3OH ---> HCOOCH3 + H2O Produktami tej reakcji są: Mrówczan Metylu + Woda

Dodaj swoją odpowiedź