Pozytywne: -dzięki bakteriom przyroda ożywioną i nieożywiona może funkcjonować -bakterie wspomagają wiele roślin uprawnych (np.łubin,soja,fasola). Pozwalają im rosnąć na mało żyznych glebach -bakterie żyjące w układzie pokarmowym ułatwiają rozkład celulozy Negatywne: -bakterie wywołują wiele chorób,które mogą być zagrożeniem dla życia człowieka -przyczyniają się do psucia żywności -uwalniają azot od atmosfery
Pozytywne znaczenie bakterii 1.rozkładają obumarłe szczątki zwierząt oraz roślin 2. Pozwalają odzyskać pierwiastki chemiczne wbudowane w organizmy żywe a także "oczyszczają" z resztek. 3. Występujące w symbiozie z niektórymi roślinami bakterie azotowe użyźniają glebę i dostarczając niezbędnego azotu. 4. Dzięki bakteriom pozyskuje się jogurty, kefiry, salami na drodze fermentacji mlekowej. 5. Używa się ich do konserwacji żywności np. kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszone śledzie. 6. Mają ogromne znaczenie w przemyśle farmaceutycznym, bo używa się ich do produkcji szczepionek . 7.Dzięki nim powstają naturalne antybiotyki np. neomycyna i streptomycyna 8. Służą do wytworzenia surowic koniecznych do wytworzenia natychmiastowej reakcji organizmu 9. Niektóre bakterie stosowane są w biologicznych oczyszczalniach ścieków, neutralizują też brzydki zapach. 10. Biorą udział w produkcji na szeroką skalę octu, kwasu cytrynowego czy też kwasu mlekowego. 11. Bakterie występujące u człowieka w przewodzie pokarmowym produkują witaminy. 12. Występujące na skórze człowieka "dobre" bakterię chronią przed dostaniem się do naszego organizmu tych "złych" -chorobotwórczych. 13. Są wykorzystywane w laboratoriach do badań. 14. Spulchniają glebę 15. Fermentują obornik 16. Dzięki ich obecności przeżuwacze mogą trawić celulozę Negatywne znaczenie bakterii 1. Bakterie powodują szeroko rozumiane psucie produktów. 2. Powodują one także choroby roślin np. rak bakteryjny, 3. Są przyczyną chorób zwierząt (gruźlica, różyca) 4. Wywołują choroby u ludzi np. angina, szkarlatyna, krztusiec, borelioza, kiła, rzeżączka. 5. Bakterie wytwarzają szkodliwe substancje np jad kiełbasiany. 6. Powodują stres u ludzi czy też nerwicę jeśli dla kogoś kto o nich obsesyjnie myśli, że stanowią zagrożenie dla jego zdrowia. 7. Są niestety wykorzystywanie, jako broń biologiczna np wąglik stanowiąc śmiertelne zagrożenie dla ludzi. 8. Sinice w zbiornikach wodnych przy wysokiej temperaturze powietrza kiedy pojawi się tzw zakwit dyskwalifikują takie kąpielisko. 9. Bakterie typu E. coli lub salmonella gdy dostają się do studni skażają wodę i czynią ją jako niezdatną do picia. 10. Przez bakterie zużywa się więcej wody - zapobieganie chorobom, częste mycie rąk. 11. Aby zapobiec rozwojowi bakterii w wodociągach musi się stale utrzymywać bardzo wysoką temperaturę wody co powoduje straty energii . 12. Powodują ogromne straty finansowe np. psująca się żywność, niszczejące materiały budowlane, sterylizacja sprzętów, środki chemiczne używane w szpitalach lub też w domach do czyszczenia, dezynfekcji. 13. Uwalniają azot do atmosfery 14. Niszczą drewno, papier, włókna 15. Niektóre zwierzęta czy owady mogące przenosić choroby bakteryjne są właśnie z powodu bakterii masowo niszczone np. szczury, myszy, kleszcze.