Białko (powiązanie budowy z funkcją): - część funkcjonalna (zawierająca centrum katalityczne reakcji) - część strukturalna (najczęściej hydrofobowa, kotwicząca białko w błonie lipidowej) Mam odp tylko na to pierwsze zadanie. Mam nadzieje, że będzie dobrze i przyda Ci się ;)
1.BIAŁKA: - enzymy - receptory - zapasowe - strukturalne - transportujące - przeciwciała (białka ochronne) - kurczliwe - regulatorowe - toksyny - hormony 2. CUKRY: -cukry proste, inaczej monosacharydy (jednocukry) -dwucukry, inaczej disacharydy -trójcukry, inaczej trisacharydy -penta-, heksa-, hepta- itd. sacharydy: oligosacharydy -wielocukry czyli polisacharydy TŁUSZCZE: -proste (lipidy właściwe, woski, trójacyloglicerole) -złożone (fosfolipidy, glikolipidy) -lipidy izoprenowe (steroidy, karotenowce) -pochodne (kwasy tłuszczowe (nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone))