Stół powinien być nakryty białym obrusem udekorowanym bukszpanem. Obok zastawy na stole winna znaleźć się okolicznościowa dekoracja: baranek wielkanocny z czerwoną chorągiewką, na której widnieje złoty krzyżyk. Baranek ma być na "łące" z rzeżuchy lub z młodych pędów owsa. We flakonie, najlepiej z ceramiki ludowej, powinny być ułożone bazie ze srebrnymi kotkami i pierwsze wiosenne kwiaty oraz gałązki zieleni. Na stole ma też być koszyczek lub talerz z pisankami. Wszystkie pobłogosławione pokarmy wykłada się na półmiski czy talerze tak, aby był do nich łatwy dostęp. Na stół podaje się także nie poświęcone pokarmy, które zostały przygotowane do spożycia, np. różne sałatki, napoje, owce itd. Na osobnym talerzu powinny być jajka pokrojone na ćwiartki oraz posypane solą i pieprzem. Uczestnicy śniadania dzielą się nimi, składając sobie życzenia. Gospodarz domu powinien złożyć życzenia wszystkim, niezależnie od składanych indywidualnie.
Podczas Swiat Wielkiej Nocy najwazniejszym posilkiem jest uroczyste sniadanie. Stol wielkanocny wyglada jak co roku bardzo odswietnie. Przykryty jest snieznobialym obrusem, a na wierzchu stoi stroik wielkanocny z pisankami. Oprocz cudnej dekoracji stolu sa rowniez wykwintne potrawy w pieknych porcelanowych naczyniach. Po srodku umieszczony jest oczywiscie koszyczek ze swieconka. Obok zas stoi waza z zurkiem, a na talerzyku jajka. Po bokach stoja inne smakolyki.Zaliczymy do nich sałatkę, swiateczne miesa czy pozostale pysznosci przygotowane na te okolicznosc. Na stole widnieja rowniez inne swiecone produkty takie jak sol,pieprz,chrzan. Oczywiscie nie moze zabraknac czegos na slodko. Dlatego tez na dlugim polmisku znajduja sie typowo swiateczne ciasta; mazurek, kołacz czy baba piaskowa. Z racji tego, ze Wielkanoc kojarzymy z wiosna przy kazdym nakryciu jest serwetka z motywem kwiatowym.