Kilka słów o małżachMałże, w Polsce zwane również omułkami lub mulami, to jedne z najpopularniejszych mięczaków, które uważane są za prawdziwy rarytas. Często spotykane są w kuchni francuskiej, belgijskiej, w krajach basenu Morza Śródziemnego i w kuchniach azjatyckich. Dawniej było to pospolite danie rybaków, obecnie traktowane jest jako rarytas.Niektórym przygotowanie posiłku z małży kojarzy się z wielką sztuką kulinarną. A to nic trudnego. Gotowanie zajmuje kilka minut. Prawdziwą sztuką jest małże doprawić i wybrać te, które nadają się do przyrządzenia posiłku.Najsmaczniejsze są te przygotowywane bezpośrednio po połowie. Należy szczególnie uważać na ich świeżość, gdyż martwe, nieświeże małże mają nieprzyjemny zapach i mogą wywołać silne zatrucie. Kupuje się tylko małże zamknięte lub takie które zamykają się po popukaniu nożem w skorupkę. Jeśli skorupka jest otwarta, oznacza to, że małż jest martwy lub przebywał w cieple. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia. Przed użyciem wkładamy je na 2-3 godziny do zimnej, posolonej wody. Zamknięte małże płuczemy strumieniem zimnej wody. Pozostałe, otwarte wyrzuca się. Po ugotowaniu małże powinny się otworzyć. Małże nie wymagają długiego gotowania. Najlepiej przygotować je w garnku o dużym, grubym dnie. Jak tylko małże zaczną się otwierać, wiadomo, że są już gotowe. Wystarczy bowiem kilka minut duszenia. Jeśli je przegotujemy stają się gumowate i cała przyjemność jedzenia znika. Zamknięte wyrzucamy.Świeże małże mogą być przechowywane najdłużej przez dwie doby, najlepiej w lodówce w styropianowym pudełku wyłożonym wilgotnymi trocinami. Nie wolno wkładać ich do zamrażalnika, gdyż giną w niskiej temperaturze. Mięso świeżych małży można zamrozić po wstępnej obróbce cieplnej. Rozmrożonych nie wolno zamrażać powtórnie.Małże podaje się na zimno i na gorąco. Zdrowe małże nawet po ugotowaniu zachowują swoją naturalną barwę. Mięso to można następnie udusić, usmażyć lub przygotować z niego sałatki. Nakrycie do małży stanowi talerzyk zakąskowy oraz specjalny widelec i nóż. Najbardziej popularnym sposobem podawania małży jest gotowanie ich w garnku z dodatkiem wina. Małże uwielbiają towarzystwo wyrazistych smaków. Do gotowania można dodać trochę wermutu lub białego wina. Można je także dusić z dodatkiem szalotki, czosnku lub ziołami. Ciekawe są również połączenia typowo azjatyckie: z kokosem, imbirem, pędami trawy cytrynowej lub chili. Smacznego .Fju dużo sie napisałam prosze lizce na naj
Krewetki - są wykorzystywane w pizzy / tzw. owoce morza