Serwatka - ciecz prawie klarowna, będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego. Podpuszczka - enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Jest ona wykorzystywana w mleczarstwiedo produkcji serów podpuszczkowych. Istnieją także podpuszczki roślinne, znajdujące się w niektórych sokach i tkankach roślin oraz grzybów. Skrzep - struktura wytworzona przez składniki krwi w celu zatamowania krwawienia i reperacji uszkodzonego naczynia krwionośnego. Solanka - woda mineralna zawierająca dużą ilość jonów sodowych, odpowiadających stężeniu chlorku sodu powyżej 15 g/l, również sole magnezowe oraz związki jodu i bromu.
serwatka-ciecz prawie klarowna, będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego podpuszczka-(inaczej:rennina, chymozyna)enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego.Jest ona wykorzystywana w mleczarstwie do wytwarzania serów podpuszczkowych skrzep-struktura wytworzona przez składniki krwi w celu zatamowania krwawienia i reperacji uszkodzonego naczynia krwionośnego solanka-(ma dużo znaczeń)rodzaj roślin z rodziny komosowatych, rodzaj wody mineralnej, wodny roztwór soli przeważnie kamiennej, miejscowość w województwie warmińsko-mazurskim lub zupa czyli tradycyjne rosyjskie danie