Cukier biały (buraczany) jest robiony z buraków cukrowych, cukier brązowy ( trzcinowy) jest robiony z trzciny zawiera on więcej związków mineralnych przez co jest zdrowszy. Myślę że pomogłem liczę na naj ;)
Cukier trzcinowy produkowany jest z trzciny cukrowej i najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Oznacza to, że nie jest on poddawany oczyszczaniu, dlatego zawiera nieco więcej składników mineralnych niż biały. W trakcie jego produkcji nie zostaje usunięta melasa (nadaje brązową barwę). Poprzez pominięcie procesu oczyszczenia cukier nierafinowany zawiera między innymi żelazo, magnez, potas, wapń (są to minimalne ilości). Może być zabarwiany karmelem. Jest zdecydowanie droższy od białego. Cukier buraczany wytwarzany jest z buraków cukrowych. Najczęściej cukier ten dostępny jest w postaci białej, czyli rafinowanej. Oznacza to, że został przemysłowo oczyszczany. W trakcie jego produkcji oddzielona zostaje melasa, czyli ciemnobrązowy syrop, który zawiera substancje odżywcze.W sprzedaży jest również cukier buraczany nierafinowany.