1. Co to są konserwanty i polepszacze żywności? 2. Czym się różni żywność przetworzona od nieprzetworzonej? 3. W jaki sposób ustrzec się przed żywnością przetworzoną?

1. Co to są konserwanty i polepszacze żywności? 2. Czym się różni żywność przetworzona od nieprzetworzonej? 3. W jaki sposób ustrzec się przed żywnością przetworzoną?
Odpowiedź

1. - konserwanty - związki chemiczne lub mieszaniny związków, powodująca przedłużenie przydatności do spożycia (lub trwałości) produktów spożywczych i przemysłowych. Polepszacze żywności to ogól dla konserwantów, barwników i polepszaczy smaku. 2.  - Żywność przetworzona to produkty, które zostały poddane obróbce technologicznej w zakładach przemysłu spożywczego. - Żywność nieprzetworzona - wszystko co stworzyła matka ziemia, naturalne produkty. 3. Przede wszystkim czytać składy i etykiety. Unikać produktów, w których widzimy dużą ilość popularnego E. Kupować jedzenie z lokalnych gospodarstw, warzywa wybierać niepryskane, owoce prosto z sadu. Wybierać rzeczy typu bio.

Dodaj swoją odpowiedź