Łodygi zielne są charakterystyczne dla roślin, u których zachodzi tylko wzrost pierwotny (nie przyrastają na grubość). Obumierają na koniec każdego sezonu wegetacyjnego. Występują u roślin jednorocznych, dwuletnich i bylin np. marchew, mak polny, mniszek lekarski. Rośliny wieloletnie (krzewy i drzewa) mają łodygi zdrewniałe. Dzięki temu u drzew powstaje pień. Przykładem rośliny o zdrewniałej łodydze jest cis, jarząb, malina, topola.
Łodygi zielne są charakterystyczne dla roślin, u których zachodzi tylko wzrost pierwotny (nie przyrastają na grubość). Obumierają na koniec każdego sezonu wegetacyjnego. Występują u roślin jednorocznych, dwuletnich i bylin np. marchew, mak polny, mniszek lekarski. Rośliny wieloletnie (krzewy i drzewa) mają łodygi zdrewniałe. Dzieki temu u drzew powstaje pień. Przykładem rośliny o zdrewniałej łodydze jest cis, jarząb, malina, topola. Myślę, że dobrze. :)