1.Podaj definicje: degradacji, dewastacji, ochrony, rekultywacji gleb. 2.Omów formę degradacji gleb: zakwaszenie oraz sposób ich rekultywacji.

1.Podaj definicje: degradacji, dewastacji, ochrony, rekultywacji gleb. 2.Omów formę degradacji gleb: zakwaszenie oraz sposób ich rekultywacji.
Odpowiedź

1. Definicje: Degradacja gleby: zmiany jej fizycznych, chemicznych i biologicznych właściwości, w szczególności przez produkcję środków żywności (niewłaściwą). Pogarszają się wówczas estetyczne walory krajobrazu oraz obniżone zostają walory gleby (żyzność). Dewastacja to ostatni stopień degradacji gleb – całkowita utrata wartości użytkowej gruntu, zmiany są nieodwracalne a gleby zrujnowane, np. kopalnie. Ochrona gleb – to działania podejmowane przez człowieka, prowadzące do właściwego użytkowania gleby oraz polepszenia warunków zdegradowanych wcześniej gleb, np. zapobieganie erozji gleb, zapobieganie zmianom stosunków wodnych, zapobieganie chemizacji oraz niewłaściwej mechanizacji gleb. Rekultywacja gleb – to działania kształtujące nową, ale jednocześnie pożądaną strukturę gleby (w szczególności biocenozę), np. przywracanie do użyteczności rolniczej nieużytków przemysłowych. Na rekultywację gleb składa się zarówno jej prawidłowe oczyszczenie, czyli podniesienie jakości gruntu (np. najbardziej podstawowe tak zwane techniczna rekultywacja – wyrównanie terenu, usunięcie pozostałości po poprzedniej działalności, po bardziej skomplikowane, np. odkwaszanie, usuwanie substancji ropopochodnych, rozrzedzenie zanieczyszczeń, kończąc na działaniach biologicznych, czyli wprowadzaniu roślinności) po jej właściwe zagospodarowanie. 2. Zakwaszenie i rekultywacja Mówimy tutaj o zakwaszeniu antropogenicznym (jest też naturalne): Zakwaszenie gleb pojawia się wtedy, gdy do atmosfery emitowane są związki siarki, azotu i węgla, które do gleby przedostają się w formie kwaśnych deszczy. Źródłem takich związków są między innymi: komunikacja (tlenki azotu, tlenek węgla), spalanie zasiarczonych paliw kopalnych (tlenki siarki), przemysł, chemizacja rolnictwa. Kwaśny odczyn gleby ma negatywny wpływ na funkcjonowanie zarówno mikroorganizmów, jak i roślin, np. dlatego, że ograniczony jest rozwój fauny i flory glebowej, co powoduje zahamowanie rozkładu organicznych części roślin i zwierząt (obumarłych), żyzność gleby zostaje zmniejszona a to powoduje zmniejszenie plonów. Tereny, które charakteryzują się zakwaszeniem możemy oczyszczać stosując najczęściej tak zwane wapnowanie gleby, którego celem jest zneutralizowanie kwasowości.

Dodaj swoją odpowiedź