Wlasciwosci i zastosowanie soli(chlorkow , siarczanow, azotorow, fosforanów.)

Wlasciwosci i zastosowanie soli(chlorkow , siarczanow, azotorow, fosforanów.)
Odpowiedź

1) Chlorek sodu jest substancją białą, stałą, o słonym smaku, budowie krystalicznej i bardzo dobrze rozpuszczalną w wodzie. Jest stosowana w gospodarstwie domowym do przyprawiania potraw i konserwowania produktów żywnościowych. W zimie używa jej się do posypywania jezdni wcelu uniknięcia obledzenia. Na Cl jest stosowany w przemyśle garbarskim i szklarskim oraz jako substrat do otrzeymywania innych związków sodu. 2) Wodorowęglan sodu jest białą substancją krystaliczną, dobrze rozpuszczalną w wodzie. Ma zastosowanie jako składnik proszku do pieczenia, napojów gazowanych oraz leków na nadkwasotę. 3) Azotan potasu występuje w przyrodzie jako minerał saletra indyjska. Tworzy bezbarwne kryształy, dobrze rozpuszczalne w wodzie. Stosuje się go do wyrobu prochu, szkła, nawozów sztucznych oraz w przemyśle spożywczym jako środek konserwujący produkty żywnościowe. 4) Azotan (V) sodu jest bezbarwną, higroskopijną i krystaliczną substancją stałą, bardzo dobrze rozpuszczalną w wodzie. W przyrodzie występuje jako minerał zwany saletrą chilijską. Ma zastosowanie jako nawóz sztuczny, środek utleniający oraz w pirotechnice. Sł€zy do wyrobu leków, farb i emalii.

Dodaj swoją odpowiedź