doświadczenie wykazujące obecność związku zawierającego grupy hydroksylowe w soku z winogron
doświadczenie wykazujące obecność związku zawierającego grupy hydroksylowe w soku z winogron
W soku z winogron występuje Glukoza nazywana cukrem gronowym.
WYKONANIE: do probówki dodać 5 cm3 roztworu siarczanu (VI) miedzi (II) i roztwór wodorotlenku sodu do wytracenia lazurowego galaretowatego osadu wodorotlenku miedzi (II). Do tak wytrąconego osadu dodać kilka kropli soku z winogron i wstrząsnąć zawartość probówki. (Reakcję wykonywać na zimno!!!!)
OBSERWACJE :
Glukoza zawarta w soku z winogron powoduje roztworzenie osadu wodorotlenku miedzi (II) w wyniku czego powstaje klarowny roztwór o zabarwieniu szafirowym.
WNIOSEK:
Podczas reakcji wodorotlenku miedzi (II) grupy hydroksylowe z glukozy tworzą z tym wodorotlenkiem wiązanie donorowo - akceptrorowe. Glukoza jest alkoholem wielowodorotlenowym