Składniki:500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%200 g (1 szklanka i 3 płaskie łyżki) mąki pszennejszczypta soli1 całe jajko1 łyżka olejuolej do smażenia Mąkę przesiewam z solą do miski, wlewam 250 ml mleka, wbijam jajko. Całość roztrzepujęrózgą, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy wlewam pozostałe mleko oraz olej. Mieszam wszystko, aż składniki dokładnie się połączą.Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Na patelnię wlewam odrobinę oleju po usmażeniu jednego czy dwóch naleśników(w zależności od patelni na jakiej smażycie). chyba o to ci chodzi licze nan naj
pomocy !
Trzeba napisać rady jak zrobić przepis. Czyli przedstaw po kolei czynności, które należy wykonać podczas przygotowania potrawy. Przepis będzie zrozumiały dla obiorcy tylko wtedy, gdy uwzględnisz ich właściwą kolejność.
Dam lajka pomocy :)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź