dla skrobii charakterystyczną reakcja jest reakcja z płynem Lugola (roztwór jodu w jodku potasu). W tej reakcji po dodaniu płynu Lugola do skrobii powstaje granatowe zabarwienie dla glukozy możemy przeprowadzić reakcję Tollensa ( Odczynnik Tollensa to amoniakalny roztwór tlenku srebra) . Po dodaniu tego odczynnika do glukozy i ogrzaniu w łaźni wodnej na ściankach probówki powstaje warstwa metalicznego srebra. Kolejna reakcja jest Proba Trommera z wodorotlenkiem miedzi (II). W tej reakcji po dodaniu glukozy i ogrzaniu w łaźni wodnej lazurowy wodorotlenek miedzi (II) redukuje się do ceglastoczerwonego tlenku Miedzi (I). Istnieje szereg innych reakcji wykrywania Glukozy np: Próba Fehlinga, Próba Benedicta, Próba Barfoeda, Próba Nylandera, Próba Mohra, Próba Molischa,
reakcje wykrywania cukrów : glukoza skrobia na jutro bo pomocy dam najlepszą odpowiedz
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź