A -RETINOL I KAROTEN-występuje :tran ,wątroba ,nerki ,kapusta ,pomidory ,masło, śmietana ,sery,liście buraka ,rzepy ,szczaw ,rzeżucha ,marchewka ,pietruszka, szpinak, dynia, jarzębina.Rola w organizmie:warunkuje prawidłowy stan nabłonków skóry,błon śluzowych oraz prawidłowy stan widzenia i proces wzrostu.Objawy niedoboru:ślepota,upośledzenia widzenia barw, suchość skóry i błon śluzowych spojówki oka WITAMINA D-KALCYFEROL-występuje :tran ,śledzie ,masło ,śmietana ,żółtko ,ryby morskie, sardynki, łosoś ,mięso ,jaja ,wątroba wieprzowa i wołowa.Rola w organizmie:warunkuje prawidłową gospodarkę wapniem i fosforem oraz prawidłową mineralizację kości. Niedobór powoduje rozmiękczenie kości, krzywicę. WITAMINA E-TOKOFEROL-występuje: sałata ,kiełki zbóż(pszenicy) ,warzywa zielone ,mięso, masło ,oleje roślinne. Rola w organizmie:warunkuje prawidłowy przebieg czynności rozrodczych,funkcjonowanie tkanki mięśniowej.Niedobór powoduje zmniejszona płodność albo całkowitą niepłodność ,zmiany w mięśniach i układzie nerwowym BMI (ang. Body Mass Index) to współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost podniesiony do kwadratu (podany w metrach). a 3 niestety nie potrafię zrobić ;/
1.Wit a- masło, pomidory, śmietana, rzeżucha, szpinak, liście rzepy, szczaw. Wit e- kiełki zbóż, sałata, zielone warzywa, mięso, oleje roślinne. Wit d- śledzie, tran, masło, wątroba wołowa i wieprzowa, ryby morskie, 2.BMI liczymy dzieląc masę ciała (w kg) przez wzrost podniesiony do kwadratu. 3. ok 25 kcal